Redactie
Redactie Ontwikkeling 6 jun 2018

Top 10 peuter mijlpalen

Vooral in het begin houden veel ouders de ontwikkeling van hun kind scherp in de gaten. Iedere mijlpaal is bijzonder. En natuurlijk houd je in de gaten of je kind een beetje op schema loopt.

Maar let wel: ieder kind is anders! Jouw kind hoeft niet, net als het kind van de buren, op éénjarige leeftijd al in volzinnen te spreken. Hieronder vind je de top tien mijlpalen die je kind in z’n baby- en peutertijd uit zichzelf doorloopt.

1) Bewustwording

Vanaf ongeveer achttien maanden kun je niet zomaar iets voor je kind verstoppen in de hoop dat hij het voorwerp vergeet. Kon je voor deze leeftijd nog dingen wegstoppen waar hij net mee gespeeld had, zoals de afstandsbediening van de televisie. Na de leeftijd van achttien maanden wordt dat een stuk lastiger. Je kind onthoudt namelijk dat deze afstandsbediening bestaat en dat het voorwerp niet zomaar verdwenen kan zijn. Afleiden is dan lang niet zo makkelijk meer.

2) Praten

Als je kind ongeveer een jaar is, gaat het een beetje praten. In het begin zijn dat simpele woordjes, waar jij als moeder dolgelukkig en trots mee bent. Woordjes zoals ‘mama’ en ‘papa’ kunnen voor tranen zorgen. Daarna leert hij steeds meer woorden en wordt op een gegeven moment ‘nee’ zijn meest gebruikte woord. Rond de leeftijd van twee jaar gaat je kind woorden combineren en simpele zinnetjes zeggen, ‘Papa thuis’, ‘Oma dag’.

3) Klimmen & klauteren

Het ene kind is er wat sneller mee dan het andere kind. Maar vroeg of laat is er geen trap, stoel of tafel meer veilig. Je kind gaat klimmen en klauteren. Tijd om even te checken of je huis babyproof is. Een belangrijke tip is: Houd je hoofd koel. Is je kind in een gevaarlijke situatie beland, schiet dan niet in paniek. Probeer je kind op een rustige manier weer op een veilige plek te krijgen. Als je paniekerig gaat roepen, schrikt je kind en wordt de situatie onverhoopt nog gevaarlijker.

4) Rennen en springen

Naast klimmen en klauteren gaat je peuter op een gegeven moment ook rennen en springen. Ook dit kan je af en toe hartkloppingen bezorgen omdat je kind vaak geen angst kent. Hij vertrouwt er vooral op dat jij hem wel vangt. Het rennen en springen hoort bij de ontwikkeling van de grove motoriek.

Tip! Bescherm je kind tegen deze vijf gevaren in huis!

5) Traplopen

Nog een grove motoriek mijlpaal is het op en neer lopen van de trap. Voetje voor voetje en tree voor tree maar wat is het interessant. Je kind zal dit misschien al vanaf jaar één proberen, pas rond de twintigste maand begint het erop te lijken.

6) Hand- en oogcoördinatie

Ook de fijne motoriek komt een keer aan de beurt. Je kind gaat zich beter concentreren en zijn hand- en oogcoördinatie ontwikkelt zich steeds meer. Het begint met dingen daadwerkelijk vastpakken. Rond veertien maanden gaat je kind dingen op elkaar stapelen of ergens instoppen. Rond achttien maanden is het leuk om wat te kleuren op papier. Nog lang niet binnen de lijntjes natuurlijk.

7) Zelf aankleden

Als je kind drie jaar is, kan het zichzelf aankleden. Kleren uitdoen kunnen ze al veel eerder. Stimuleer je kind hierin ook in. Ook al gaat het traag en veel sneller als je het zelf doet. Laat hem het zelf leren. Hoe eerder je kind het zelf kan, hoe eerder je hier profijt van hebt.

8) Gevoelens uiten

Rond achttien maanden kan je peuter gefrustreerd raken omdat hij gevoelens signaleert die hij niet kan uiten. Hier komt meteen de peuterpuberteit om de hoek kijken. Probeer je kind te helpen en leer hem woorden die hem kunnen helpen om gevoelens te uiten. Naast de frustratie kan je kind veel beter liefde uiten door bijvoorbeeld z’n armpjes om je heen te slaan.

9) Eten met een lepel

Je kunt al vroeg beginnen met je kind zelfstandig te leren eten. Door bijvoorbeeld voor te doen hoe hij een lepel naar z’n mond kan brengen en dingen van z’n bord kan prikken met een vork. Zo rond z’n achttiende maand zou hij zelfstandig moeten kunnen eten. Buiten wat geklieder om.

Tip: Dek je tafel babyproof

10) Rollenspelen & verhalen

Zo rond het tweede en derde jaar van je peuter, kan hij zichzelf helemaal verliezen in z'n spel. Hij kan een verhaal verzinnen voor z’n speelgoed en hier helemaal in op gaan. Je merkt dit aan hem als hij stil op de grond zit met zijn favoriete speelgoed. Deze fantasie kun je stimuleren door samen met wat poppen te spelen en hier een wereld om heen te verzinnen. Je kind gaat hier op een gegeven moment helemaal in op.

Tip!Houd altijd in gedachten dat ieder kind anders is en elk kind zich op zijn eigen manier en tijd ontwikkelt.

Reageer op artikel:
Top 10 peuter mijlpalen
Sluiten