Top 10 zwangerschapskwaaltjes
Bijna iedere zwangere vrouw krijgt ermee te maken: zwangerschapskwaaltjes. Ook dat hoort erbij! Maar wat staat je te wachten? Wij zetten de 10 meest voorkomende kwaaltjes op een rij.
1) Misselijkheid
Dit is misschien wel het meest voorkomende kwaaltje. Je hebt er meestal de eerste vier maanden last van. Gek genoeg noemt iedereen het vaak ochtendmisselijkheid, terwijl je net zo goed de hele dag door misselijk kunt zijn.
Let op! Er is een verschil tussen de ‘gewone’ zwangerschapsmisselijkheid en een extreme vorm genaamd HG (Hyperemesis Gravidarum).
2) Harde buiken
Een harde buik wordt ook wel een oefenwee genoemd omdat je baarmoeder zich samentrekt op het moment dat je een harde buik hebt. Vaak heb je aan het eind van je zwangerschap meer last van harde buiken omdat je lichaam zich dan voorbereid op de bevalling.
3) Stemmingswisselingen
Het ene moment plas je bijna in je broek van het lachen en het andere moment huil je bij een zielige reclame. Alle hormonen in je lijf zorgen ervoor dat je een emotioneel wrak kan worden.
Tip! Weten wat hormonen nog meer met je doen? Lees dan het artikel 7 gekke lichaamsveranderingen.
4) Aambeien
Dit is zo’n kwaaltje waar veel vrouwen last van hebben (zo’n 70%), maar we liever niet over praten. Aambeien zijn asoluut niet sexy, jeuken, doen pijn en irriteren. Je kunt ze tijdens je zwangerschap of na je bevalling krijgen.
5) Rugpijn of bekkeninstabiliteit
Door de veranderende hormonen, gewichtstoename en verandering van lichaamshouding, krijgen veel vrouwen last van rugpijn. Vaak zit deze pijn in de onderrug. Maar als deze pijn doorstraalt naar je stuitje, billen of schaambeen kun je ook last hebben van bekkeninstabiliteit.
6) Vocht vasthouden
Zodra je wat verder in je zwangerschap bent, kun je vocht vasthouden in je enkels en onderbenen. Soms heb je zelfs een grotere schoenmaat nodig! Je voeten hoog op een kruk leggen en dan met een crème masseren vanaf je enkels tot je knieën is de beste remedie.
7) Striae
Zwangerschapsstriemen zijn de vrees van elke zwangere. Door je huid goed te masseren vanaf de derde maand van je zwangerschap, houd je je huid elastisch en verminder je de kans op striae. Maar als je aanleg hebt voor striae is er weinig tegen te doen.
Tip! Een fijne balsem die je huid tijdens de zwangerschap ondersteunt, is Bepanthen Zwangerschapsstriemen Balsem. Deze balsem is stimuleert de aanmaak van collageen, vult huidvetten aan tijdens het oprekken van de huid en biedt een diepe voeding om de huid te herstellen. Meer informatie »
8) Duizeligheid
Je licht in je hoofd voelen of duizelig zijn; het komt vaak voor bij zwangeren. Dit kan komen doordat je bloeddruk ineens daalt of misschien heb je wel bloedarmoede. Vertel altijd dat je zwanger bent als je veel duizelig bent, zodat als je flauwvalt je niet op je rug wordt gelegd. Hierdoor kan je baby zuurstoftekort krijgen.
9) Bandenpijn
Bandenpijn voelt als een stekende, scherpe pijn in je onderbuik. Deze wordt veroorzaakt door de druk die je baarmoeder op de ‘banden’ zet waaraan je baarmoeder vastzit in je buik. Vaak heb je vanaf je twintigste week last van bandenpijn, omdat dan je buik groter wordt en de druk op je baarmoeder groeit.
10) Vermoeidheid
Moe, moe en nog eens moe. Je lijkt wel dagenlang te kunnen slapen, zeker in de eerste helft van je zwangerschap. Niet zo gek, want een baby in je buik kost ontzettend veel energie. Probeer daarom zoveel mogelijk dutjes te doen en ga op tijd naar bed.