Redactie
Redactie Gezondheid 6 jun 2018

Top 5 kinderallergieën

Zo’n 40 procent van de kinderen heeft last van een allergie. Hoe dit komt? We leven steeds hygiënischer en daardoor verzwakken onze immuunsystemen. Maar ook erfelijkheid speelt een rol. Welke allergieën zijn er en hoe herken je ze? Wij zetten de vijf meest voorkomende kinderallergieën voor je op een rij.

1) Koemelkallergie

Het is de meest voorkomende allergie onder baby’s: koemelk. Bij deze allergie werkt het immuunsysteem eigenlijk te goed en verzet zich tegen de melkeiwitten. Soms is koemelkallergie moeilijk te herkennen, maar veel voorkomende klachten zijn maag- en darmproblemen zoals krampjes, veel huilen (vooral na een voeding) en huidklachten. Gelukkig groeien de meeste baby’s over deze allergie heen rond hun tweede verjaardag.

2) Glutenallergie

Als je kind allergisch is voor gluten, kun je dit onder andere merken aan chronische diarree of constipatie, opgezette buik, weinig eetlust en ondergewicht. Het lichaam van je kind neemt dan niet alle voedingsstoffen op die hij binnen krijgt en de gluten beschadigen het slijmvlies van de dunne darm. De enige oplossing is een glutenvrij dieet (geen tarwe, haver en rogge) volgen.

3) Huisstofmijtallergie

Overal in huis bevindt zich huisstofmijt. Vooral op warme, vochtige plekken zoals matrassen en kussens nestelt dit diertje zich. Je herkent deze allergie doordat je kind last heeft van rode ogen, benauwdheid, hoest- en niesbuien. Gelukkig is huisstofmijt goed te bestrijden door bijvoorbeeld veel te ventileren, bekleding te wassen boven de 60 graden en je huis stofvrij te houden.

4) Allergische astma

De kenmerken van astma zijn vaak duidelijk aanwezig: een piepende, benauwde ademhaling, hoesten en overmatig slijm. Astma wordt bij kinderen vaak veroorzaakt door een allergische reactie aan de luchtwegen. Dit kan bijvoorbeeld komen door het inademen van huisstofmijt, pollen en schilfers van huisdieren. Ook speelt erfelijkheid een rol. Gelukkig is er voldoende medicatie waardoor er met astma vaak goed te leven is.

5) Eczeem

Eczeem kan een aandoening van de huid zijn of als allergische reactie optreden. Vaak krijgen kinderen met koemelkallergie ook last van eczeem, maar het kan ook getriggerd worden door stress of andere oorzaken. Daarom is het ook zo lastig te achterhalen wat het eczeem veroorzaakt. De kenmerken van eczeem zijn een rode en droge huid, zwelling en warm aanvoelen. Het is niet besmettelijk en komt bij ongeveer vijf procent van de baby’s en peuters voor. 

Reageer op artikel:
Top 5 kinderallergieën
Sluiten