Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Zwanger worden 22 sep 2020

Overwegen jullie een tweede? 14 x dit wil je weten voordat je eraan begint

Misschien had je al jaren het beeld voor je van een vol gezin. Misschien merkte je na baby nummer één dat je toch voor een verdere uitbreiding wilde gaan. Hoe dan ook, een tweede kind brengt je een heel andere ervaring dan je tot nu toe gewend bent.

Tweede kind

Nadat je je eerste kind hebt gekregen is het moederschap voor jou natuurlijk helemaal niet vreemd meer. Maar bij die tweede baby? Dat gaat allemaal toch écht wel even anders. Daarom: veertien dingen die je moet weten voordat je aan nummer twee begint.

1. Er is geen perfecte timing

Of het nou je eerste of tweede kind is, een baby komt nou eenmaal op z’n eigen tijd. Het maakt niet uit wanneer de tweede zich precies aandient, want het wordt hoe dan ook één grote chaos én geweldig.

2. Weet dat je – zoals bij alles van het moeder zijn – er geen controle over hebt

Misschien heb je jaren geprobeerd om zwanger te worden van de eerste of was je binnen no time in verwachting, dit hoeft zeker niet hetzelfde te zijn bij de tweede. Probeer het niet te forceren: het komt, hoe dan ook, allemaal vanzelf.

3. Je tweede zwangerschap zal niet zoals je eerste zijn

Tijdens je eerste zwangerschap heb je genoeg tijd om voor jezelf te zorgen en over van alles en nog wat na te denken. Maar wanneer je zwanger bent van nummer twee heb je al een kind om achterna te rennen…

4. Niets kan de grote broer of zus voorbereiden

Net zoals je jezelf niet totaal kunt voorbereiden, hoe goed je je ook probeert in te lezen, hetzelfde geldt voor je oudste. Je kind zal zelf leren om er mee om te gaan, of het begin nou moeilijk gaat of niet.

5. Je wordt niet hetzelfde behandeld als bij de eerste

Tijdens je eerste zwangerschap word je op handen gedragen door iedereen die je kent, maar bij de tweede is het allemaal niet zo nieuw meer.

6. Het zal anders voelen

Misschien had je tijdens je eerste zwangerschap ontzettend last van ochtendmisselijkheid, maar dit hoeft helemaal niet het geval te zijn bij de tweede. Je twee kinderen zullen niet hetzelfde zijn, en je zwangerschappen ook niet!

7. Je zult eerder zien dat je zwanger bent

Waarschijnlijk heb je je eerste zwangerschap nog even een tijdje kunnen verbergen voordat je het de hele wereld liet weten. Bij de tweede zal dat vermoedelijk net wat minder makkelijk gaan.

8. Er zullen momenten zijn dat je in paniek raakt

Je was zo zeker van die tweede, maar nu beginnen de twijfels toe te slaan. Was dit echt wel een goed idee? Ach, dit komt gewoon door je hormonen en die drukke peuter om je heen. Het komt echt wel goed.

9. Je bent emotioneel over je oudste

Hoe ontzettend blij je ook bent dat er een tweede kind komt, je bent toch een beetje verdrietig dat jullie straks niet meer met z’n tweetjes zijn als moeder en zoon of dochter.

10. Soms vergeet je dat je zwanger bent

Ja, echt! Bedankt je oudste maar en de hoeveelheid slaap die je (niet) krijgt.

11. Je bevalling zal sneller gaan

Goed nieuws voor alle mama’s: de geboorte van je tweede gaat vaak sneller dan de eerste. Ga niette ver weg…

12. Je zult relaxter zijn

Wanneer je in verwachting bent van de eerste is alles nog nieuw en ontzettend spannend. Bij de tweede gaat het allemaal meer vanzelf.

13. Je bent veel minder goed voorbereid dan bij de eerste

Had je tijdens je eerste zwangerschap je tas al weken van tevoren klaar staan voor het ziekenhuis, nu grijp je snel je tandenborstel en telefoon: klaar!

14. Je vraagt je steeds af of je van nummer twee net zoveel zal houden als nummer één

Het antwoord: ja, echt! Dat weet en voel je meteen nadat je tweede baby is geboren.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Overwegen jullie een tweede? 14 x dit wil je weten voordat je eraan begint
Sluiten