Gina Koninkx
Gina Koninkx Gezin 18 apr 2021

4 vragen die je jezelf kunt stellen als jij en je partner een tweede kindje overwegen

Het is misschien wel de meest gestelde vraag van anderen: wanneer komt de tweede? Hoewel je deze vraag het liefst wegwimpelt op familiefeestjes, is het natuurlijk wel iets om serieus over na te denken. Want willen jij en je partner een tweede kindje en zo ja, wanneer?

Een tweede kindje in jullie gezin

Natuurlijk is het belangrijk om goed te overwegen of en wanneer jullie een tweede kindje in jullie gezin zouden jullie verwelkomen. Is het iets waar jullie serieus over nadenken? Dan is het goed om jezelf deze vier vragen te stellen.

1. Hoeveel jaar willen wij dat er tussen onze kinderen zit?

Het is voor iedereen anders welk leeftijdsverschil jij ideaal vindt voor jouw kids. Wel is het goed om daarover na te denken samen met je partner. Hoewel je dingen nooit van te voren kunt plannen, kun je wel proberen een bepaald leeftijdsverschil na te streven – hoewel dat natuurlijk ook kan veranderen na de komst van jullie eerste.

Sommige ouders vinden het fijn als hun eerste kindje al wat ouder is, of willen juist zo snel mogelijk een broertje of zusje voor hun eerste (en zo snel mogelijk door de luierfase heen zijn *knipoog*). Dat is aan jullie, maar praat hierover met elkaar en spreek je eigen wens uit.

2. Kunnen we een tweede kindje aan (op dit moment)?

Deze vraag hangt natuurlijk af van verschillende factoren: hebben jullie momenteel een sterke relatie, kunnen jullie het financieel aan, kunnen jullie een stabiele basis bieden aan jullie kinderen, zijn jullie niet oververmoeid?

Als je eerste kindje echt een huilbaby is, kan dat een reden zijn om nog even te wachten met een tweede – wegens bijvoorbeeld oververmoeidheid. Een makkelijke baby daarentegen kan juist een reden zijn om al vrij snel open te staan voor een tweede kindje. Hoe klaar zijn jullie daar op dit moment (als in, over 9 maanden) voor? Of wachten jullie juist liever eerst de terrible two’s van de af? Kortom, genoeg om over na te denken.

3. Wat moeten we allemaal ‘op orde’ hebben als we een tweede kindje willen?

Ook dit gaat over verschillende aspecten. Een belangrijke is bijvoorbeeld of je lichaam er klaar voor is. Ben je volledig hersteld na de komst van je eerste kindje? Of ben je nog steeds niet comfortabel in je eigen lichaam?

Daarnaast is het ook goed om je af te vragen of je er mentaal op bent voorbereid. Zijn jij en je partner allebei klaar voor een tweede kindje of genieten jullie nog te erg van het ouderschap met één kleintje in huis?

4. Wat gaat de invloed van een tweede kindje zijn op ons eerste kind?

Uiteraard gaan de verhoudingen binnen jullie gezin veranderen met de komst van een tweede kindje. In hoeverre gaat dat van invloed zijn op jullie eerste? Hoewel je dit nooit helemaal kunt voorspellen van te voren, kun je ongetwijfeld een inschatting maken op basis van het karakter van jullie kindje.

Heeft jouw eerste kindje nu nog heel veel aandacht nodig of is hij/zij juist al erg onafhankelijk en kan hij niet wachten op de komst van een broertje of zusje?

Al met al een boel om over na te denken, maar het is tenslotte ook niet niks zo’n tweede.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Motherly

Reageer op artikel:
4 vragen die je jezelf kunt stellen als jij en je partner een tweede kindje overwegen
Sluiten