Marleen Staal
Marleen Staal Zwanger worden 22 jan 2019

Meepraten op het Mamaforum: “Wil ik een tweede kindje nu mijn eerste zo ziek is?”

Oma weet raad? Nee, voor vragen over het moederschap weet maar één iemand wat je het beste kan doen en dat is – precies – een andere moeder. Gelukkig krioelt het van de ervaringsdeskundigen op ons Mamaforum. Deel je vragen, geef advies aan andere moeders en help elkaar de jungle van het moederschap door.

Sommige kwesties zijn lastiger dan anderen. Zoals de vraag of jij en je partner nog een tweede kindje (moeten) willen.  Kinderen krijgen is nooit een vanzelfsprekend gegeven, maar wat als je door een heel traject bent gegaan om voor de eerste keer zwanger te worden? En je eerste kindje nu erg ziek is? Dan is de keuze voor een tweede kindje niet makkelijk gemaakt.

Extra bijzonder

Daarom vraagt deze moeder advies op het Mamaforum en deelt haar verhaal. “Ons zoontje is deze maand 1 jaar geworden en dat was voor ons extra bijzonder, want toen hij bijna 10 maanden oud was, werd er acute lymfatische leukemie (bloedkanker) bij hem geconstateerd.”

“Kort door de bocht gezegd is zijn overlevingskans 50%. Dit omdat hij nog maar een baby was toen hij leukemie kreeg (oudere kinderen genezen gemakkelijker) en hij een agressievere vorm heeft van de kanker. Gek genoeg gaat het met ons (meestal) goed. Hij is thuis en doorstaat de behandelingen goed. Natuurlijk eist dit alles zijn tol, maar we kunnen ook volop van ons prachtige mannetje genieten.”

“De kleine man is ons enige kind en vlak voordat hij ziek werd, besloten we min of meer dat zo te houden. Het duurde met een IUI/IVF-traject vrij lang voordat ik moeder mocht worden en we waren blij dat we met hem weer verder konden met ons leven.”

Is ons gezin nu compleet?

“Nu staat ons leven natuurlijk op de kop. Zijn behandeling gaat in het meest positieve geval twee jaar duren. Niets is nog hetzelfde als daarvoor. Ook mijn wens voor een tweede kind is veranderd. Maar ik ben bang. Wil ik echt een tweede kind of wil ik een reservekind voor als het ondenkbare gebeurt? Wat als het allemaal te zwaar is? Is ons gezin nu compleet of niet?”

Tot slot vraagt de moeder zich het volgende af. “De luxe van een paar jaar afwachten en dit besluit uitstellen, heb ik voor mijn gevoel echt niet. Ik heb met mijn bijna 30 jaar nog wel tijd, maar mijn partner is 43. Bovendien zou ik waar mogelijk twee kinderen het liefst dicht op elkaar willen. Welke vragen zou ik mezelf moeten stellen om erachter te komen of ik een tweede kindje wil of niet?”

Wat vind jij?

Hoe denk jij hierover? Deel jouw mening onder het topic op het Mamaforum en misschien lees jij binnenkort jouw reactie hier op Mama Enzo terug.

Struggle je zelf ook met moeilijke momenten tijdens het moederschap? Vraag andere moeders om advies en plaats je verhaal op het Mamaforum. Open heel simpel een topic en wie weet delen we jouw kwestie hierop Mama Enzo.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meepraten op het Mamaforum: “Wil ik een tweede kindje nu mijn eerste zo ziek is?”
Sluiten