Sherita Jager
Sherita Jager | LinkedIn Baby 7 apr 2019

Wil je een tweedehands borstkolf kopen? Dat kun je misschien beter niet doen

Veel vrouwen kopen een tweedehands kolf, of krijgen er een van familie of vrienden. Een kolf is een grote aankoop en als je niet weet hoe lang je het gaat gebruiken, lijkt het verstandig om tweedehandsje aan te schaffen. Toch is een tweedehands kolf niet zo veilig als je denkt.

Infecties door bacteriën

Een tweedehands kolf kan bacteriën bevatten die jouw melk kan verontreinigen. Moedermelk is lichaamseigen en bevat dus ook bacteriën. Je beschermt je eigen baby tegen de ziekteverwekkers die je zelf bij je draagt, maar niet tegen die van andere mama’s. Schimmels zijn goed zichtbaar met het blote oog, maar bacteriën en virussen niet.

Er is zelfs een kans dat de kolf onzichtbare bloedresten bevat als de kolf werd gebruikt terwijl de moeder bijvoorbeeld een wond had op haar tepel. De kans dat je een borstkolf hebt die niet helemaal steriel is, is groter bij een borstkolf met een open systeem (open circuit).

Open en gesloten systeem

Er zijn twee soorten kolven: een kolf met een open systeem, en die met een gesloten systeem. Bij een kolf met het open systeem is er geen sluiting tussen de borstkolf en de motor, en de afgepompte melk. Deze kolf kan daarnaast niet volledig gereinigd en gesteriliseerd worden, waardoor er ziektekiemen in de kolf kunnen nestelen. Een aantal van de onderdelen van dit soort kolf kan niet volledig ontsmet worden, waardoor er bacteriën kunnen achterblijven.

Wil je gaan kolven? In deze zeven stappen gaat jou dat helemaal lukken

Een klein, maar reëel risico

De kans op een besmetting is klein, en er zijn zelfs geen gevallen bekend van besmetting. Toch is er een reële kans. Via borstvoeding kunnen ziektes worden overgedragen, en daarom raadt bijvoorbeeld Medela moeders af om een tweedehands borstkolf te gebruiken, of zelfs om de borstkolf uit te lenen. Het is een product voor persoonlijk gebruik. Vergelijk het maar met je tandenborstel. Die leen je toch ook niet uit?

Naast de hygiëne is ook de staat van de kolf moeilijk te beoordelen aan de buitenzijde, wanneer je deze tweedehands koopt. Hoe intensief is deze gebruikt en hoe lang kan deze nog mee? Een borstvoedingsperiode van drie maanden zegt bijvoorbeeld nog weinig. Is een kolf daarin drie keer per week gebruikt, of drie keer per dag?

Hoe zit het dan als je een tweede kind krijgt?

Medela: “Wanneer je een eigen kolf hergebruikt weet je precies wat je met je kolf gedaan hebt en hoe je deze onderhouden of schoongemaakt hebt. Bovendien is het jouw moedermelk met jouw  bacteriën. Natuurlijk is het ook niet verstandig een eigen kolf die “vies” is weggelegd te gebruiken voor een volgende borstvoedingsperiode. Daarom omschrijven we uitgebreide reinigings- en gebruiksvoorschriften in onze gebruiksaanwijzing. Daarin geven we aan dat kolven voor persoonlijk gebruik zijn en adviseren we in basis één borstvoedingsperiode.”

Ook onafhankelijke instanties zijn het er over eens

Dat Medela en andere bedrijven die geld verdienen aan de verkoop van kolven tegen tweedehands kolven zijn is nog te begrijpen. Maar ook onafhankelijke instanties als de Consumentenbond, lactatiedeskundigen en het Kenniscentrum voor Borstvoeding zeggen dat het beter is om geen tweedehands kolf te kopen. Als je dan toch een tweedehands koopt, kun je het beste gaan voor een borstkolf met een gesloten systeem.

Het huren van een kolf

Als je toch geen nieuwe kolf kunt of wilt kopen, kun je een borstkolf huren via organisaties of het ziekenhuis. Deze kolven werken met een gesloten-motor-systeem, wat voorkomt dat er schimmels of bacteriën in de motor kunnen komen. De melk komt dus niet in contact met de motor waardoor er ook geen bacteriën bijkomen.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Wil je een tweedehands borstkolf kopen? Dat kun je misschien beter niet doen
Sluiten