Redactie
Redactie Gezin 6 jun 2018

Je kind tweetalig opvoeden

Tweetalig opvoeden, steeds meer ouders overwegen het. Omdat papa of mama uit een ander land komt, een internationale carrière overweegt, of gewoon omdat het handig lijkt voor later. Toch is het niet zo makkelijk als het lijkt. Tweetalig opvoeden begint al in de wieg. Dit zijn de do’s en dont’s.

Je kind in de box alvast Engels, Duits of Frans leren. Handig voor later! Toch is dat niet aan te raden, tenzij jij of je partner de taal als moedertaal beheerst. Kinderen leren namelijk door doen. Dat wil zeggen dat hij letterlijk de taal, en dus ook jouw foutieve uitspraak en/of krakkemikkige grammatica zal overnemen.

Taal van je hart

Tweetalig opvoeden is dus alleen een verstandige optie wanneer jullie als ouderkoppel meertalig zijn. En dan gaat het meestal vanzelf. Ieder van jullie spreekt tegen jullie kind in de taal waarin je je het beste kunt uitdrukken, de taal van je hart. Als die talen vanaf de geboorte gebruikt worden, kan een kind zonder moeite wel drie talen leren. Later zal jullie kind de taal ook associëren met een persoon, waardoor hij moeiteloos kan schakelen tussen Nederlands met papa en Duits met mama bijvoorbeeld.

Begrip

Als jullie elkaars taal niet (goed) begrijpen, bestaat de kans dat één van jullie zich aan tafel buitengesloten kan gaan voelen. Het is dan ook een goed idee om – samen met je kind – de taal van je partner te leren. Maar trap niet in de valkuil om ook die taal met je kind te spreken. Blijf consequent in je eigen taal praten, anders wordt het voor je kind verwarrend!

Ontwikkeling

De taalontwikkeling van tweetalige kinderen lijkt wat trager, maar dat is slechts schijn. Sowieso is het verschil in taalontwikkeling tussen kinderen erg groot, of ze nu één- of tweetalig zijn. Kinderen die tweetalig worden opgevoed, hebben het wel iets moeilijker dan andere kinderen. Ze hebben wat meer tijd nodig om zeker genoeg van hun zaak te zijn om zelf te gaan praten, maar hun woordenschat is dan vaak direct vrij groot.

In het buitenland

Wonen jullie als Nederlands stel in het buitenland? Blijf dan onderling vooral Nederlands spreken. De taal van het land leert je kind wel bij het buitenspelen en op school. Voor je het weet spreekt hij het vloeiender dan jullie! Het wil dan nog wel eens voorkomen dat je kind geen Nederlands meer wil spreken. Die ‘gekke taal’ verstaan zijn vriendjes immers niet. Push hem niet, maar blijf zelf wel stug Nederlands spreken. Voor je het weet is hij zijn moedertaal kwijt – of liever, heeft hij deze ingewisseld – en het zou toch jammer zijn wanneer hij niet meer met opa en oma kan kletsen.

Naar school

Als je kind naar school gaat, komt het voor dat de tweede taal een beetje ondergesneeuwd raakt. Op school wordt tenslotte alleen maar Nederlands gesproken. Je kunt dit een beetje in balans brengen door thuis wat extra aandacht aan de tweede taal te schenken. Met verhaaltjes, muziek en dvd’s bijvoorbeeld.

Vooral doorgaan

Gekozen voor een tweetalige opvoeding? Blijf dan vooral ook stug doorgaan. Als jullie op een gegeven moment stoppen met het aanbieden van twee talen zal je kind alles wat hij – bewust en onbewust – heeft opgestoken weer heel snel kwijtraken. Zonde toch?!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Je kind tweetalig opvoeden
Sluiten