Samantha Lakker
Samantha Lakker Mama 3 sep 2018

Een urineweginfectie en zwanger? Dit moet je weten!

Tijdens de zwangerschap verandert er van alles aan je lichaam. Vooral de dingen die aan de buitenkant van je lichaam veranderen vallen je het meest op, maar er verandert ook veel aan de binnenkant. Volgens de American Pregnancy Organization lopen vrouwen tijdens de weken 6-24 van hun zwangerschap een verhoogd risico op urineweginfecties.

Dit is gedeeltelijk het gevolg van de veranderingen in de urinewegen van een vrouw en de groeiende baarmoeder die de afvoer van urine uit de blaas blokkeert. Hogere niveaus van progesteron kunnen ook de spierspanning van de baarmoeder verminderen, die de stroom van urine kan vertragen. Onderzoek toont aan dat urineweginfecties bij zwangere vrouwen vrij vaak voorkomen en het is iets waar vrouwen regelmatig op moeten worden getest.

Op welke symptomen moet je letten?

Typische urineweginfectie-symptomen zijn een aanhoudende drang om te plassen, een branderig gevoel bij het plassen, vaker plassen, urine die troebel van kleur is, bloed in de urine, sterk ruikende urine en bekkenpijn.

Soms is het niet zo makkelijk om een urineweginfectie te detecteren tijdens de zwangerschap. Stephanie Canale, arts bij de UCLA Department of Family Medicine en oprichter van The Lactation Lab, legt uit over hoe je de infectie kan herkennen. “Een van de belangrijkste verschillen tussen zwangere en niet-zwangere vrouwen is dat vrouwen die zwanger zijn of in de fase net na de bevalling meer  asymptomatische bacteriën hebben,” legt ze uit. “Dit betekent een infectie zonder symptomen, waarvan gedacht wordt dat het voorkomt bij ongeveer 2-8 procent van de zwangere vrouwen.” En hoewel veel vrouwen tijdens de zwangerschap veel vaker moet plassen, benadrukt ze dat als het vaker plassen gepaard gaat met pijn of eerder genoemde sypmtopen. Als dat zo is, dan moet er contact worden opgenomen met een dokter.’

Zwangere vrouwen hebben 25% meer kans op een hartaanval volgens onderzoek

Een urineweginfectie kan schadelijk zijn

Een urineweginfectie kan schadelijk zijn voor je baby wanneer het niet wordt behandeld. Uroloog Dana Rice legt uit hoe gevaarlijk het is om tijdens de zwangerschap een urineweginfectie te hebben: “Tijdens de zwangerschap verandert je lichaam op een manier waardoor bacteriën gemakkelijker van je blaas naar je nieren kunnen verplaatsen.

Hierdoor loopt de moeder een groter risico op een urineweginfectie wat ook nadelig kan zijn voor de foetus.” De American Pregnancy Association bevestigt ook dat “nierinfecties tijdens de zwangerschap een vroegtijdige bevalling en een laag geboortegewicht kunnen veroorzaken.” Het goede nieuws is dat als een urineweginfectie vroeg wordt geconstateerd en behandeld, het je baby geen kwaad zal doen. 

Hoe behandel je een urineweginfectie?

Elke zwangere vrouw moet worden behandeld voor deze medische aandoening, vooral omdat er een hoog recidiefpercentage is van urineweginfectie tijdens de zwangerschap. Urineweginfecties worden vaak behandeld met antibiotica tijdens de zwangerschap, hoewel het Amerikaanse College van Verloskundigen en Gynaecologen aanbeveelt zwangere vrouwen die last hebben van urineweginfecties te behandelen met de kortst mogelijke effectieve kuur, vooral tijdens het eerste trimester. Bepaalde geneesmiddelen zijn in verband gebracht met een verhoogd risico op geboorteafwijkingen, maar veel algemeen gebruikte antibiotica hebben geen verhoogd risico op complicaties.

Hoe kan je een urineweginfectie voorkomen?

De een heeft simpelweg meer kans op een urineweginfectie dan de ander. Dit heeft uiteraard te maken met aanleg, maar er zijn wel een paar dingen die je kunt doen om je kansen te verkleinen of je nou zwanger bent of niet. De Mayo Clinic raadt aan voldoende water te drinken, van voor naar achter af te vegen na het plassen, onmiddellijk te plassen na seks, vrouwelijke sprays of deodorants voor je intieme zone te vermijden, je ondergoed en badproducten zo vaak als nodig is te vervangen en niet langer dan dertig minuten in bad te blijven liggen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een urineweginfectie en zwanger? Dit moet je weten!
Sluiten