Merel Schut
Merel Schut Zwanger 13 dec 2019

Inenting tegen kinkhoest voor zwangere vrouwen gratis

Zwangere vrouwen kunnen zich vanaf aanstaande maandag gratis laten inenten tegen kinkhoest. Met de inenting zijn baby’s vanaf de geboorte tegen kinkhoest beschermd. Zelf kunnen pasgeboren baby’s de inenting pas krijgen als ze twee maanden oud zijn.

Vaccinatie op het consultatiebureau

De inenting was al langer tegen betaling beschikbaar maar is vanaf maandag onderdeel van het rijksvaccinatieprogramma. Daarom is de prik nu gratis. De inenting in de bovenarm kan gehaald worden bij 22 weken zwangerschap en wordt gegeven op het consultatiebureau.

Verloskundigen zullen vrouwen tussen 14 en 22 weken zwangerschap wijzen op de mogelijkheid tot inenting. Vrouwen moeten dan zelf een afspraak bij het consultatiebureau maken.

Geen risico’s voor de baby

Twijfel je als aanstaande moeder of de vaccinatie tijdens de zwangerschap wel veilig is? Er is herhaaldelijk onderzoek gedaan naar de veiligheid hiervan. Het RIVM meldt dat de onderzoeken aantonen dat de kans op negatieve zwangerschapsuitkomsten niet groter is na de vaccinatie.

Na het inenten is er geen verhoogd risico op complicaties. Er is wel een klein verhoogd risico op ontstoken vliezen, maar dit zorgde niet voor meer vroeggeboorte of gezondheidsrisico’s voor het kind. Het RIVM ziet verder geen verhoogd risico op hoge bloeddruk, zwangerschapsvergiftiging, groeivertraging en laag geboortegewicht, vroeggeboorte, veel bloedverlies, inleiden van de bevalling, kunstverlossingen (zoals met een tang) of een miskraam.

Het RIVM voegt er aan toe dat het vaccin niet voor honderd procent beschermt tegen kinkhoest.

Kinkhoest: 100-dagen hoest

Kinkhoest wordt ook wel de 100-dagen hoest genoemd. De infectie aan de luchtwegen zorgt er namelijk voor dat er hoestbuien ontstaan. Die kunnen wel drie tot vier maanden duren. Het gaat om een erg besmettelijke ziekte. De eerste klachten lijken op een gewone neusverkoudheid. Maar het leidt tot flink gehoest en het ophoesten van taai slijm. Ook kan kinkhoest leiden tot een piepende ademhaling of longontsteking.

Bij jonge baby’s kan kinkhoest gevaarlijk zijn. Jaarlijks belanden er 170 baby’s met kinkhoest in het ziekenhuis. Zij kunnen volgens het RIVM zuurstoftekort of hersenbloedingen krijgen. Hier kan een baby hersenbeschadiging van oplopen. Een baby kan zelfs overlijden aan kinkhoest.

De moeder is de grootste besmettingsbron voor pasgeboren baby’s, gevolgd door oudere broertjes en zusjes. Iemand kan meerdere keren in zijn leven kinkhoest krijgen.

Lees verder over: vaccinaties bij baby’s.

Lees ook:

Reageer op artikel:
Inenting tegen kinkhoest voor zwangere vrouwen gratis
Sluiten