Redactie
Redactie Gezin 7 jun 2018

Vaders en dochters: 10x bijzondere band

Ah, zwijmel jij ook helemaal weg als je je vent ziet lopen met jullie dochtertje in z'n armen? Hoewel moeders natuurlijk hartstikke belangrijk zijn voor de opvoeding, leveren vaders minstens zo'n waardevolle bijdrage!

Daarom 10 redenen op een rij waarom de relatie tussen vaders en dochters zo speciaal is…

1. Hij wil dat z’n dochter zelfstandig is

Het maakt een vader vaak trots als zijn kleine meid haar zelf kan redden. Als ze een keertje struikelt heeft hij dan ook minder de behoefte om meteen naar haar toe te rennen. Hij vindt het belangrijk dat z’n dochter vertrouwen in zichzelf heeft en leert zelfstandig te worden.

2. Hij is er… Altijd!

Ook al lijkt het of hij er minder waarde aan hecht: hij zal bij belangrijke gebeurtenissen van zijn dochter altijd aanwezig zijn. No matter what. Hij zal aanwezig zijn bij het afzwemmen, bij de turnwedstrijden of bijvoorbeeld bij een danswedstrijd. Hoe druk zijn leven ook, hij is er!

3. Hij is een rolmodel partner

Stiekem staat hij bij het begin van de opvoeding al model voor de partner van je dochter. Hij was de eerste man, hét voorbeeld van je dochter. Is hij een heel erg zorgzaam type? Dan is de kans groot dat je dochter later ook een zorgzame partner zal vinden. Een gevoel van herkenning.

4. Uiterlijk is niet het belangrijkste

Vanaf kleins af aan leren vaders al dat hun dochter de mooiste op de hele wereld is. Het is zijn mooie, kleine prinsesje. Maar doordat hij ook zal stoeien met zijn dochtertje, of haar bijvoorbeeld zal leren fietsen zal hij laten merken dat uiterlijk niet het belangrijkste is.

5. Hij is direct

Vaders kunnen soms nogal – hoe drukken we dit zacht uit? – lomp zijn. En ook af en toe naar zijn dochter toe. Als zijn dochter hem later om zijn mening zal vragen zal hij niet zo snel om de hete brij heen draaien. Hij is gewoon direct en eerlijk. Maar z’n dochter weet wel waar ze aan toe is, en dat kan écht fijn zijn.

Tip! Lees meer over de opvoedstijl van vaders.

6. Hij is een goede leraar

Vaders zijn over het algemeen niet zo goed in het praten over koetjes en kalfjes. Dus als hij wat vertelt, heeft hij ook daadwerkelijk iets te zeggen. Hij deel met liefde z’n kennis over bijvoorbeeld de sterren, dieren of sporten met zijn dochter.

7. Dromen volgen

Hij wilt dat zijn dochtertje vertrouwen in haar zelf heeft en zal er later ook voor zorgen dat ze risico’s in het leven durft te nemen. Hij zal degene zijn die later zijn dochter aanmoedigt om te gaan reizen, of om op kamers te gaan. Gewoon doen!

8. Mannenproblemen

Misschien is dit nu nog een beetje te vroeg: maar als je dochter later wat ouder is, kan zij bij haar vader terecht voor mannenproblemen. Want niks ten nadele van jou, maar ook jij begrijpt soms niks van die rare mannen die soms echt van een andere planeet lijken te komen. Het is dan ook hartstikke fijn dat je dochter bij haar vader kan aankloppen voor wat inside information.

9. Geen woorden maar daden

Hoewel de meeste vaders niet enorme praters zijn die uren over gevoelens willen praten, zal hij wel voor zijn dochtertje klaar staan als dat nodig is. Veel vaders vinden het echt vervelend als het niet goed gaat met hun dochter, ook al kunnen ze de problemen niet altijd oplossen. Stel dat in de toekomst het vriendje van je dochter het bijvoorbeeld uitmaakt… Dan zal hij hier niet heel veel woorden aan vuilmaken, maar hij zal op een andere manier z'n dochter troosten. 

10. Trots

Misschien laat hij het niet altijd merken, maar jouw man is ontzettend trots op zijn lieve kleine meissie. Hij kan ontroerd raken van iedere mijlpaal die ze weer behaalt, zoals de eerste keer naar de basisschool, haar eerste diploma of haar rijbewijs.

Tip! Mooi: 14x de relatie tussen vader en dochter in waterverf

Bron: Mynd.nu

Reageer op artikel:
Vaders en dochters: 10x bijzondere band
Sluiten