Marleen Staal
Marleen Staal Algemeen 10 jan 2019

Vaders met postnatale depressie: dochters ook meer kans op een depressie

Een postnatale depressie, daarbij moet je misschien gelijk denken aan de moeder. Maar ook vaders kunnen te maken krijgen met depressieve gevoelens als de kleine wordt geboren en de gevolgen hiervan kunnen schadelijk zijn voor het kind. Met name voor dochters.

Uit recent onderzoek blijkt dat maar liefst 5% van alle nieuwe vaders een serieuze depressie ontwikkelt na de geboorte van zijn kind. Wat in het onderzoek daarbij opviel was dat vaders die een postnatale depressie hebben gehad, vaker dochters grootbrengen die op latere leeftijd zelf ook een depressie ontwikkelen. Hoewel het nog niet helemaal duidelijk is hoe dit erfelijk kan worden overgedragen, zijn er wel aantoonbare verbanden tussen de twee te zien.

Postnatale depressie bij vaders

De oorzaak waarom vaders een postnatale depressie kunnen ontwikkelingen kan aan veel factoren liggen en daar wordt ook veel onderzoek naar gedaan. Eerdere studies lieten zien dat dit te maken kan hebben met dezelfde hormonale schommelingen te maken als bij vrouwen. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat een postnatale depressie bij vaders gelinkt kan worden aan dalingen in het testosteron.

En deze depressie heeft effect op de hele familie, vooral op de lange termijn, blijk nu uit het laatste onderzoek. De onderzoekers verzamelde data van ruim 3000 vaders en daaruit werd duidelijk dat depressies bij vaders samengaan met een stress in de hele familie. Dus is het logisch dat kinderen deze energie ook oppikken en daardoor worden beïnvloed, aldus één van de onderzoekers Paul Ramchandani.

“Niet alle kinderen worden beïnvloed door depressieve gevoelens van hun ouders, en ook niet op zo’n grote schaal dat ze zelf depressies ontwikkelen. Toch blijkt uit deze studie dat het wel heel belangrijk is om de juiste hulp te bieden aan vaders, net zoals aan moeders met een postnatale depressie.”

Volgens onderzoek heeft jouw postnatale depressie invloed op ADHD bij je kind

Probleemgedrag

Niet alleen een postnatale depressie aan vaders kant, ook de depressieve gevoelens van de moeder spelen een belangrijke rol in het ontstaan van probleemgedrag van kinderen op latere leeftijd.

Het gebrek aan onderzoek dat nog dieper ingaat op postnatale depressies bij mannen en wat voor gevolgen dit kan hebben voor het gezin, is voor de onderzoekers genoeg reden om meer te graven naar wat alle nieuwe emotie die bij het vaderschap komen kijken doe het het leven van kinderen.

 

 

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

JAMA Psychiatry

Reageer op artikel:
Vaders met postnatale depressie: dochters ook meer kans op een depressie
Sluiten