Redactie
Redactie Zwanger 6 jan 2020

Alles dat je wilt weten over het herstel van je vagina na de bevalling

Tijdens de bevalling moet je vagina veel doorstaan. Niet zo gek dus, dat je klachten hebt of je vagina anders aanvoelt na de bevalling. Wij zetten de meest voorkomende klachten voor je op een rij.

1. Pijnlijke hechtingen

Als je bent ingescheurd of een knip hebt gehad, dan heb je waarschijnlijk één of meerdere hechtingen nodig. Soms zitten de hechtingen voor je gevoel te strak of irriteren ze. Om ze goed te laten genezen, kun je iedere dag minimaal een half uur met je ontblote onderlichaam op bed gaan liggen. Leg een matje of handdoek klaar, om bloedverlies op te vangen. Doordat er lucht bij komt, genezen de hechtingen sneller.

Het is ook belangrijk om goed rechtop te zitten als je hechtingen hebt, het liefst op een harde ondergrond. Door de tegendruk neemt de zwelling van je hechtingen sneller af. Heb je last van geïrriteerde hechtingen? Neem dan vijf tot tien minuutjes een zitbad met zout, met biotex groen of groene badedas. Dat trekt vuil en bacteriën uit je wond.

2. Wijdere vagina na bevalling

Als je bevallen bent, is je vagina logischerwijs uitgerekt. Er is ten slotte een hele baby doorheen gekomen. Dit herstelt vaak vanzelf weer na een aantal maanden. Maar na een tweede of derde bevalling herstelt je lichaam langzamer. Daarom willen veel vrouwen trainen om hun vagina weer strakker te krijgen. Je kunt bekkenbodemoefeningen doen, om de spieren weer strakker te krijgen. Deze oefeningen helpen ook bij urineverlies.

3. Pijn bij het plassen

Een branderig gevoel bij het plassen, is na je bevalling niet ongewoon. Dit komt doordat de urine langs de scheur, knip of wond loopt en hierin prikt. Het is daarom slim om na het plassen altijd je vagina uit te wassen met water. Dit vermindert de pijn en je spoelt je ook gelijk je hechtingen schoon. Sommige vrouwen zweren ook bij het spoelen met koude kamillethee. Dit werkt verzachtend en ontstekingsremmend.

4. Seks na de bevalling

De eerste keer seks na je bevalling is voor veel vrouwen even wennen. Het voelt anders aan en soms is je vagina nog erg gevoelig. Om infecties aan je baarmoedermond te voorkomen, is het verstandig om drie weken te wachten voor je weer seks hebt. Dokters raden vaak zelfs vier tot acht weken aan. Doe waar je jezelf goed bij voelt! Seks, nu jullie constant voor je baby moeten zorgen, is vaak wennen en staat onderaan het prioriteitenlijstje. Wij geven je 8 sekstips voor jonge ouders »

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Alles dat je wilt weten over het herstel van je vagina na de bevalling
Sluiten