Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Eerste hapjes: hoe werkt dat?

Tot zes maanden drinkt je baby praktisch alleen maar melk, maar in het half jaar daarna gaat er heel veel veranderen. Rond de eerste verjaardag eet je kind waarschijnlijk al gewoon met de pot mee. Dat lijkt misschien een enorme stap, maar zowel jij als je baby groeien vanzelf naar de eerste ‘echte gezinsmaaltijden’. Zolang je er maar de tijd voor neemt om hem aan allerlei smaken te laten wennen en het ‘eerste hapjes’ menu stapje voor stapje uitbreidt.

Een grote kliederboel aan tafel, bergen vuile slabbetjes en truitjes, proeven, kauwen en verslikken. Het is een hele kunst om te leren eten. Maar voor je het weet zit je baby met het hele gezin aan tafel en eet het apetrots zijn bordje leeg.

Eerst even proberen

Veel ouders beginnen vanaf vier maanden met fruit- en groentehapjes om hun baby te leren happen van het lepeltje en hem allerlei nieuwe smaken te laten ontdekken, voordat de baby de bijvoeding echt nodig heeft. Dat is vanaf zes maanden pas het geval. Neem de tijd om je baby te laten wennen aan vast voedsel. Begin met een aantal dagen achter elkaar hetzelfde hapje geven en als het niet aanslaat, probeer je het een paar weken later nog eens. Gebruik een plastic lepeltje, dat is prettiger voor je baby.

Wat geef ik?

Groente moet eerst goed gekookt worden en de allereerste hapjes moeten heel fijn gemaakt worden. Fruit en gekookte groente kun je door een zeef drukken of met een staafmixer of keukenmachine pureren. Zodra je baby dit zonder moeite eet, kun je overgaan op grof- , fijn gemaakte hapjes. Met geprakt of geraspt eten kan je baby het kauwen onder de knie krijgen. Probeer dat eerst met eten met een bekende smaak, bijvoorbeeld een banaan, in kleine stukjes te geven. Voedsel in de vorm van soepstengels kan je baby zelf vasthouden en in eigen tempo naar binnen happen. Maar hoe weet je nu wat je je kindje wèl mag geven en wat je pas later kunt proberen? Je houdt gewoon onderstaand schema aan!

Vlees

Wanneer je kindje zes maanden is, mag het allerlei zachte vleessoorten zoals kip en kalkoen. Ook vis behoort tot de opties. Zorg wel dat de vis graatloos is. Vanaf acht maanden mag je kindje alle soorten vlees. Geef het wel met mate, ongeveer één eetlepel per keer.

Aardappel en vervanging

Vanaf zes maanden mag je kindje aardappel, pasta of rijst proberen. Is je kindje zeven maanden? Dan is nu de tijd aangebroken om eens te kijken of hij peulvruchten lust. In het begin dien je deze wel te zeven.

Granen

Je kunt je kindje al vanaf de vier maanden graanproducten geven. Let er dan wel op dat dit glutenvrije soorten zijn, zoals rijstebloem of maïzena. Vanaf de zes maanden mag je kindje ook graansoorten met gluten, zolang deze maar weinig vezels bevatten. Denk hierbij aan beschuit, crackers, kinderbiscuit en alle soorten brood, behalve grofvolkoren.

Fruit

Je kindje mag vanaf de vier maanden fruit proberen. Begin met zacht fruit, zoals peer of banaan. Ook verdund vruchtensap en vruchtenmoes zijn geschikt. Let hierbij wel op de suikers in bv. appelmoes. Zorg wel dat je hardere vruchtensoorten in kleine stukjes snijdt, zodat je kindje zich niet verslikt.

Groente

Met uitzondering van nitraatrijke groenten (spinazie, andijvie, postelein, rode bietjes, Chinese kool, bleekselderij, sla, spitskool, venkel, paksoi, raapstelen en koolrabi) mag je baby vanaf de vier maanden alle soorten groenten proberen. Wanneer je kindje zes maanden is, mag hij wel nitraatrijke groente, maar hooguit 1 à 2 keer per week.

Helemaal mee-eten?

Vanaf twaalf maanden oud mag je kindje alle voedingsmiddelen hebben en kan hij gezellig mee-eten! Blijf wel opletten met zout en andere kruiden.

Goed om te weten!

  • Tot de zevende maand kunnen baby’s extra gevoelig zijn voor gluten; dit zijn de graaneiwitten die bijvoorbeeld in beschuit, brood en crackers verwerkt zijn. Wacht hier dus mee of neem producten die glutenvrij zijn (staat op de verpakking).
  • Gebruik geen groente uit blik of uit een pot; hier zit teveel zout in. Diepvriesgroente bevat geen zout en kun je dus wel gebruiken.
  • Geef je baby pas na een jaar gasvormende groente zoals kool, ui, prei en rauwkost.

Hapjes maken met opvolgmelk

Het komende halfjaar blijft melk een belangrijk ingrediënt in het babymenu. Dat hoeft natuurlijk niet meer altijd borst- of flesvoeding te zijn: je kunt ook andere zuivelproducten aan je kindje geven. Denk bijvoorbeeld aan yoghurt of een klein stukje kaas. Op deze manier leert je kind ook gelijk nieuwe smaken kennen.

Recepten

Op zoek naar makkelijke en smakelijke recepten voor je baby? Check: 5x verrassende fruithapjes voor je baby en easy peasy verrassende en smakelijke babyhapjes.

Reageer op artikel:
Eerste hapjes: hoe werkt dat?
Sluiten