Redactie
Redactie Gezin 7 jun 2018

Veilig fonduen en gourmetten

Bij veel families komt met de Kerstdagen een gourmet- of fonduestel op tafel. Aan tafel je eigen maaltje bereiden is heel gezellig. Maar kan ook best gevaarlijk zijn. Wees daarom dus altijd goed voorbereid! Mama en Zo geeft je een aantal veiligheidstips.

Hoe leuk zo’n kerstkleed ook op tafel staat, gebruik bij het fonduen of gourmetten bij voorkeur geen tafelkleed. Dan kan er ook niemand achter blijven haken of aan trekken. Zet het apparaat op een stevige, vlakke ondergrond.

Spiritus

Oudere fondue- en gourmetstellen werken op spiritus. Gebruik deze liever niet wanneer er – kleine – kinderen aan tafel zitten. Vul een spiritusbrander nooit in de buurt van vuur. En vul hem indien nodig pas bij pas als hij helemaal is afgekoeld en doe het niet aan tafel. Let op! Een spiritusvlam is bijna onzichtbaar. De vlam kan dus nog volop branden, terwijl jij denkt dan de vlam uit is.

Elektrisch

Zet een elektrisch fondue- of gourmetstel zo dicht mogelijk bij het stopcontact. Dan kan niemand over het snoer struikelen. Plak het snoer eventueel vast aan de tafelpoot. Soms moet een kabelhaspel worden gebruikt. Een gedeeltelijk uitgerolde kabel kan brand veroorzaken. Rol de haspel helemaal af, maar zo dat niemand achter het snoer kan blijven haken.

Vlam in de pan

Bij fonduen kan de vlam in de pan slaan. Leg daarom een passend deksel op tafel om adequaat te kunnen reageren. Slaat de vlam in de pan, handel dan als volgt:
• schuif de klaargelegde deksel van je af gericht over de pan
• zet de warmtebron uit
• laat het deksel op de pan liggen
• ga niet met de pan lopen
• deze brand nooit met water blussen!

Kinderen

Laat kinderen nooit zonder toezicht fonduen of gourmetten. Leg – iets oudere – kinderen van te voren goed uit hoe het allemaal in z’n werk gaat. Hoe houd je een pannetje vast? Flesjes saus niet over het gourmetstel heen aan elkaar geven, geen rauw vlees eten of pakken met je handen en dergelijke. Je kunt er voor kiezen het vlees – in verband met de hygiëne – niet door kinderen klaar te laten maken.

Hygiëne

Bij een temperatuur boven de 10 graden Celsius vermenigvuldigen de bacteriën, die altijd op vlees, vis en kip zitten, zich snel. Hoe langer de ingrediënten buiten de koelkast liggen, hoe meer kans bacteriën krijgen zich te vermenigvuldigen. Leg daarom liever niet alles tegelijk op tafel, maar vul regelmatig bij. Houd gaar en rauw vlees goed gescheiden. Gebruik verschillende borden, messen en vorken voor rauwe en gare producten.

Reageer op artikel:
Veilig fonduen en gourmetten
Sluiten