Redactie
Redactie Baby 7 jun 2018

Veilig slapen: het bedje

Jouw pasgeboren kind slaapt meer dan dat hij wakker is. Je kijkt waarschijnlijk uren vertederd naar die blozende wangetjes, lange wimpers en rustige ademhaling. Jouw kind. Veilig in z’n bedje. Tenminste als je je aan een aantal basisregels houdt.

WiegjeLedikantCampingbedje 

Wiegje

Voor wiegjes bestaan er helaas geen wettelijke veiligheidseisen. Daarom moet je zelf goed op de veiligheid letten. Een indicatie of de wieg veilig is, als hij voldoet aan de Europese norm. Dit staat dan op de wieg. Een veilige wieg is minimaal 30 centimeter diep, 45 centimeter breed en 80 centimeter lang. Als het wiegje spijlen heeft dan moet die afstand tussen de spijlen 4,5 tot 6,5 centimeter zijn. Daarnaast is het verstandig om op een ledikantje over te stappen, als je baby zich zelfstandig om kan draaien. 

Tips
De wieg moet stevig zijn en niet kunnen kantelen. Heb je een schommelwieg? Zorg er dan voor dat dit schommelmechanisme ook geblokkeerd kan worden. Heeft je wiegje wielen? Dan ook graag een rem. Bij een hangwieg moet de constructie waaraan de wieg hangt uiteraard stabiel en stevig te zijn.

Ledikant

Een ledikantje is voor kinderen tot twee en een half jaar een perfecte slaapplek. Voor ledikantjes is er een Europese veiligheidsnorm. Als je ledikantje hieraan voldoet, dan staat dat er op. Een goed ledikantje is minimaal 120 centimeter lang en 60 centimeter breed. De Stichting Consument & Veiligheid adviseert een spijlafstand van 4,5 tot 6,5 centimeter. Als de spijlafstand groter is, kan je kind tussen de spijlen doorglijden. De spijlen moeten ook doorlopen tot de bodem.

Campingbedje

Wanneer jouw kind uit logeren gaat, is een campingbedje handig. Campingbedjes moeten net als ledikantjes aan strenge eisen voldoen. Dit betekent natuurlijk niet dat je er vanuit kunt gaan ‘dat het wel goed zit’. Controleer de veiligheid van een campingbedje altijd zelf. Zo moet het bedje stabiel zijn en de bodem stevig zijn. De zijkant moet minimaal 55 centimeter hoog zijn en de stoffering moet luchtdoorlatend zijn. De scharnierpunten moeten goed zijn weggewerkt en niet bereikbaar zijn voor je kind.

Tips
Een campingbedje mag niet uit zichzelf blijven staan als het nog niet vergrendeld is, dan vergeet je namelijk sneller het bedje goed te vergrendelen. Let er verder op dat het inklapmechanisme van het bedje een kinderveilige sluiting heeft. Berg het campingbedje tenslotte op in een droge ruimte. Dit voorkomt roest- en schimmelvorming.

Algemene kooptips

Of je nu voor een ledikantje of een wiegje gaat, het is altijd handig om op deze dingen te letten.

  • De bodem is stevig en ventileert goed, zoals een lattenbodem.
  • Het bedje is glad afgewerkt, heeft geen uitstekende onderdelen, knoppen, scherpe punten of randen. (Controleer vooral een rieten of rotan wieg goed op scherpe onderdelen.)
  • De verschillende onderdelen zijn stevig met elkaar verbonden.
  • Er ligt een stevig, goed passend matras in het bedje.

Tip: Is jouw peuter toe aan een peuterbed? Met het stappenplan: van peuter naar grote bed weet je precies hoe je dit aan moet pakken.

Reageer op artikel:
Veilig slapen: het bedje
Sluiten