Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Baby 9 apr 2021

Veilig slapen: alles wat je wil weten over veiligheid in en om het ledikant

Veilig slapen is natuurlijk belangrijk. Maar wat is een veilig matras en hoe zorg je ervoor dat het beddengoed veilig is? Wij hebben het op een rij gezet.

Het matras

Een pasgeboren baby ligt veel in bed. Het is dus zeer belangrijk dat het matras dat je gebruikt veilig en van goede kwaliteit is. De bekendste matrassen zijn gemaakt van polyurethaanschuim, latex of binnenvering matras. In principe zijn al deze materialen prima van kwaliteit. Wanneer er allergieën in de familie voorkomen, kan het verstandig zijn om geen tweedehands of oudere matrasje te gebruiken. Deze zijn namelijk vaak gevuld met kapok of zeegras, waar veel kinderen overgevoelig voor zijn. Ook koop je in dat geval liever geen matras met een schapenwollen afdeklaag.

Waar let je op?

 • Een matras is minimaal 8 cm dik zijn.
 • Het matras is voldoende stevig. Gebruik geen matras met korrels. Het hoofdje zakt hierin weg waardoor de kans op verstikking bestaat als je kind op zijn buik rolt.
 • Het matras goed past in de wieg of ledikant. De ruimte tussen de matras en de binnenmaat van de wieg of ledikant niet groter dan twee centimer is. Als deze ruimte groter is, bestaat de kans dat je kind tussen het matras en de zijwand beknelt raakt.
 • Gebruik alleen een tweedehands matras als deze er schoon uitziet, zonder schimmelvlekken.
 • Gebruik geen matras met plastic hoes. Plastic is warm voor je kind en ventileert niet. Dit vergroot de kans op verstikking.

De deken

Een babydeken is te koop in grofweg drie textielsoorten: katoen, wol en synthetisch. Uit onderzoek van Consument en Veiligheid in samenwerking met TNO-Textiel is gebleken dat het niet zo zeer uitmaakt welk dekentje je koopt (synthetisch, wol of katoen), zolang het bedje kort en strak wordt opgemaakt. Je kind kan dan niet met het hoofd onder de dekens raken, zodat er nauwelijks gevaar bestaat voor warmtestuwing of het niet vrij kunnen ademen.

Warm genoeg?

Of een dekentje warm genoeg is voor je kind, hangt onder andere af van de kamertemperatuur waar je jouw kind te slapen legt. Maar een goede leidraad is de dikte van de deken. Voor alle soorten dekens geldt: hoe dikker de deken hoe warmer deze is. Laat je niet leiden door het gewicht van de deken. Vooral synthetische dekens zijn zeer licht, maar ze zijn zeker niet minder warm. De isolerende werking van synthetische, wollen en katoenen dekens zijn vrijwel gelijk. Een deken met een laken biedt goede ventilatie en je kunt het bed goed kort opmaken. Verder kun je het beddengoed aan de zijkanten instoppen, zodat jouw kind er niet onder kan schuiven. Een tweede deken is maar zelden nodig. Je kunt een deken in een dekbedhoes gebruiken, maar dan moet de deken even groot zijn als de hoes. De dekbedhoes moet groot genoeg zijn, zodat je deze aan de onder- en zijkanten minimaal tien cm onder het matras kan instoppen. Zorg dat de hoes goed sluit. Vouw geen dekentje dubbel in een dekbedhoes.

Dekbed en schapenvacht

Het gebruik van een dekbed is niet verstandig voor kinderen tot twee jaar. Een dekbed heeft een hoge isolerende werking en levert daardoor een gevaar op voor warmtestuwing. Daarnaast kan je kind zich gemakkelijk onder of in het losliggend beddengoed wurmen. Dit kan de ademhaling belemmeren. Gebruik liever ook geen schapenvacht of lamsvacht in het bedje. Te warm en te gevaarlijk.

Kussens en knuffels

In het verleden zijn er kinderen gestikt in een hoofdkussen of een knuffelbeest dat in hun ledikant lag. Een goede regel is: geen kussen of kussenachtig materiaal gebruiken zolang je kind in het ledikant slaapt. Pas als je kind naar een groot bed verhuist, kan er een kussen worden gebruikt. Een klein knuffeltje in bed mag, maar vermijdt een grote hoeveelheid aan knuffels of grote zachte knuffelbeesten. Deze kunnen bovendien als opstapmogelijkheid worden gebruikt, als je kind wat ouder is. Voor je het weet valt je kindje uit bed en bezeert hij zich.

De bedverkleiner en hoofdbeschermer

Bedverkleiners worden halverwege kinderledikanten gelegd om het bed in te korten. Het ledikant kan nu kort worden opgemaakt en je kind ligt toch boven in bed. Bedverkleiners zijn net als fixatiekussens van kussenachtig materiaal gemaakt. Ze zijn zacht en wanneer je kind met zijn gezicht er tegenaan komt te liggen kan het ademen worden belemmerd. Gebruik ervan is dus niet verstandig. Ook een hoofdbeschermer – een kussenachtige bekleding die aan de spijlen van het ledikant bevestigd wordt – is onnodig. Als de spijlen goed zijn afgerond is de kans dat je kind zich zal bezeren niet zo groot. Gebruik van een hoofdbeschermer kan zelfs gevaarlijk zijn, want je kind kan klem komen te zitten tussen de hoofdbeschermer en de spijlen, met kans op verstikking als gevolg.

Algemene slaaptips

 • Zorg dat je kind niet te warm ligt. Na de eerste weken is een kamertemperatuur van 16-18 °C voldoende.
 • Pak je kind bij koorts niet extra warm in. Als je kind transpireert heeft hij het al warm. Gebruik dan liever minder of geen dekens en verlaag de temperatuur in de kamer.
 • Zorg voor een goede ventilatie in de babykamer.
 • Maak het bedje kort op: je kind ligt met zijn voetjes vrij dicht bij het voeteneinde en het beddengoed reikt tot zijn schouders. Zo kan je kind nooit helemaal onder het beddengoed komen en blijft het hoofdje vrij.
 • Vouw beddengoed dat te groot is onder het matras door. Sla het nooit dubbel.
 • Gebruik geen dekbedhoes om een deken, de warmte-isolatie wordt daardoor aanmerkelijk groter.
 • Leg je kind in een babyslaapzak.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Veilig slapen: alles wat je wil weten over veiligheid in en om het ledikant
Sluiten