Redactie
Redactie Baby 7 jun 2018

Veilig spelen: speelgoed

Hoe weet je of het speelgoed dat je voor je kind koopt wel veilig is? Lees hier 3 do’s en 3 don’ts die je op weg helpen bij het kopen van geschikt speelgoed.  

Drie do's speelgoed kopen: 

1) Keurmerk 

Let bij het kopen van speelgoed op het CE-keurmerk. Dat geeft aan of speelgoed veilig genoeg is. In het Warenwetsbesluit staat precies aangegeven aan welke veiligheidseisen speelgoed moet voldoen. Zo mag het niet makkelijk breken, vlam vatten of ontploffen. Daarnaast moet worden vermeld wanneer speelgoed niet geschikt is voor kinderen onder de drie jaar. 

2) Simpel speelgoed

Wanneer je speelgoed wilt aanschaffen voor je baby, moet je er op letten dat het niet te ingewikkeld is. Daarmee wordt bedoeld dat het speelgoed niet breekbaar of scherp mag zijn. Ook mag je baby het niet in zijn neus of mond kunnen stoppen. Let er dan ook op dat er geen losse onderdelen op zitten. 

3) Controleren

Ook is het belangrijk om te blijven controleren of het speelgoed veilig is voor je kind. Dat doe je al tijdens de aanschaf ervan, maar daarmee ben je er nog niet. Bij intensief gebruik kunnen speeltjes het makkelijk begeven. Ga dus regelmatig door de speelgoeddoos en gooi alles weg wat kapot of incompleet is. 

Tip van de redactie: Lees van welk speelgoed je kind ook nog wat leert. Lees ons artikel ‘Stimulerend speelgoed’.  

Drie don’ts speelgoed kopen: 

1) Giftige stoffen

Als je speelgoed koopt, let dan op dat er geen giftige stoffen in zitten. Tot je kind een jaar of drie is, zal hij alles in zijn mond willen stoppen. Het is dus zeer belangrijk dat hij die giftige stoffen niet binnenkrijgt tijdens het spelen. Let er daarom al op tijdens de aanschaf. 

2) Kleine onderdelen

Ook mogen er geen kleine onderdelen op het speelgoed zitten. Controleer dat als je het aanschaft. Je kind zal het anders ongetwijfeld in zijn mond stoppen. En dan zou hij kunnen stikken. Ook touwtjes en snoertjes kunnen gevaarlijk zijn. Er bestaat altijd een kans dat je kind er in verstrikt raakt. Knip het er daarom liever van af. 

3) Scherpe randjes

Tenslotte zijn scherpe randen ook iets waar je voor moet oppassen. De kans dat je kind zich eraan zal bezeren, hoeft niet groot te zijn. Maar als het gebeurt, kan hij een enorme jaap in zijn hand krijgen. En dat wil je als ouder natuurlijk niet. Geef je kind daarom liever geen speeltjes met scherpe hoeken en randen.

Reageer op artikel:
Veilig spelen: speelgoed
Sluiten