Redactie
Redactie Gezin 6 jun 2018

Veilig wonen: ventileren

Eén van de makkelijkste manieren om de gezondheid van je gezin te bevorderen, is door te zorgen voor een goede ventilatie in je huis. Want wanneer de lucht in jouw woning niet regelmatig ververst wordt, kunnen er allerlei luchtwegaandoeningen en allergieën ontstaan. Gooi de ramen dus regelmatig open, ook op de babykamer!

Benauwdheid, hoesten, hoofdpijn en chronische verkoudheid: het zijn slechts een paar klachten die kunnen ontstaan wanneer de lucht in jouw huis niet ‘vers’ is. Met name oudere mensen en kinderen lopen risico wanneer de binnenlucht niet aan de eisen voldoet. De kans op astmaklachten bij kinderen stijgt bijvoorbeeld met een factor 1,5 tot 3,5 als zij opgroeien in een vochtig huis. Bij volwassenen neemt deze kans toe met een factor 1,5 tot 2.

Even luchten niet genoeg

Veel mensen denken dat elke dag een paar uur luchten voldoende is om vocht en schadelijke stoffen uit huis te krijgen. Maar dit is niet zo. Het effect van drie tot vier uur luchten is na een half uur weg; dan is de binnenlucht weer net zo als daarvoor, blijkt uit een TNO-onderzoek. En dan te bedenken dat we zo’n 70% van onze tijd in huis doorbrengen. In Nederland heeft ruim één op de zes woningen te weinig ventilatie. In bijna een op de vijf huizen zitten vochtplekken en schimmels op de muur en het plafond. Vier op de vijf woningen heeft een schadelijke concentratie huisstofmijt. Daarom: zorg altijd voor open ventilatieroosters in de ramen. Ook in de winter. Zet daarnaast – na het koken, douchen of slapen – de ramen een half uur open voor extra frisse lucht. Voor wie rookt is het belangrijk daarbovenop nog eens extra te ventileren.

Schimmels en huisstofmijten

Het zijn de schimmels en huisstofmijten die de gezondheidsklachten versterken. Zij gedijen bij uitstek in vochtige ruimten. Bij een continue zwakke luchtstroom kan het vocht naar buiten. Dit is niet alleen goed voor jouw gezondheid, maar ook voor je woongenot en de staat van jouw huis: vochtplekken, loslatend behang en afbladderende verf blijven weg. Bovendien bespaar je op de energierekening. Want het kost minder om droge lucht te verwarmen dan vochtige lucht.

Tips voor een gezonde binnenlucht:

  • Maak ventilatieroosters eens per jaar schoon met de stofzuiger, zowel aan de binnen- als buitenkant;
  • Heb je geen ventilatieroosters? Zet dan altijd het klapraam of een ander raampje open (met anti-inbraakstang of slot). Zeker in de woon- en slaapkamer;
  • Laat de afzuigkap na het koken nog een kwartiertje aanstaan. Zo kan het overtollige vocht naar buiten. Reinig de afzuigkap regelmatig. De metalen filters kunnen met een sopje schoongemaakt worden. Kunststoffilters moeten na enige tijd vervangen worden, anders daalt de capaciteit van de luchtafvoer;
  • Vervang regelmatig stofzuigerzakken en het filter in de stofzuiger;
  • Controleer of de ventilatieroosters in de gevel – aan de voor- en achterkant van het huis – nog open zijn. Deze zorgen ervoor dat de kruipruimte en spouwmuren droog blijven.

Hoe veilig is jouw huis?

Merk jij het als er brand is in huis terwijl je slaapt? En is je gezin beschermt tegen koolmonoxidevergiftiging? Waarschijnlijk is het bestellen van bijvoorbeeld rookmelders iets waar je steeds maar geen tijd voor vindt. Bestel daarom nu snel en makkelijk via veilig.com en jij hebt de veiligheid in huis meteen goed geregeld. Wel nog even installeren natuurlijk!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Veilig wonen: ventileren
Sluiten