Redactie
Redactie Baby nieuws 7 jun 2018

Verdrietig én mooi: eerste begraafplaats voor extreem vroeg overleden baby’s

Een begraafplaats speciaal voor baby's die vóór 24 weken zwangerschap zijn overleden… Je kunt alleen maar hopen dat deze zo leeg mogelijk blijft. Maar voor rouwende ouders is het Vlinderveld in Almere wél een verademing. 

Hun extreem vroeg geboren en overleden kindje laten begraven, wordt vanaf nu een stuk minder geregel en goedkoper.

'De baby anoniem laten cremeren, wilde mijn dochter niet'

Els van Boxtel kwam met het idee voor de begraafplaats. Haar kleindochtertje is met 23 weken zwangerschap geboren en stierf hierbij. “Voor de wet moet in Nederland iemand begraven of gecremeerd worden na een zwangerschap van 24 weken of langer. Of wanneer het kindje langer dan 24 uur heeft geleefd”, legt Els uit in haar blog op de site Yarden. “Voor kinderen die eerder dan deze 24 weken geboren worden en korter leven dan 24 uur, zijn geen regels. Daarmee vallen deze kinderen niet onder de wet. Je kunt het kindje zelf laten cremeren bij het crematorium. Of achterlaten bij het ziekenhuis. Vaak zorgt het ziekenhuis dan voor een crematie, maar dat is anoniem. Dat wilde mijn dochter niet.”

Nee, de moeder wilde een waardig afscheid van haar kindje, en een plek om naar terug te kunnen komen. Els vervolgt: “Namens mijn dochter ben ik op zoek gegaan naar mensen die ons verder konden helpen. Zo kwam ik in contact met Natasja van Kampen, locatiemanager van Begraafplaatsen en Crematorium Almere. Ze wilde graag een plekje op de begraafplaats speciaal reserveren voor overleden kinderen die te vroeg geboren zijn. Zo ontstond het idee van het Vlinderveld.”

Mogelijkheid om verlies te verwerken

In het Vlinderveld zijn 30 graven beschikbaar voor premature baby's. Nu liggen er twee baby's begraven. De baby hier begraven, scheelt de rouwende mama en papa in de uitvaartkosten: de grafrechten worden maar voor vijf jaar afgekocht.

“Ouders die na een zwangerschap hun vroeggeboren kindje verloren hebben, hebben nu een eigen plek.” Els hoopt dat meer gemeentes over zo'n begraafplaats gaan denken. “Het gaat om de waardigheid en de mogelijkheid om het verlies te kunnen verwerken. (…) De wet hoeft echt niet te veranderen, het gaat om de erkenning.”

Tip: Premature baby’s: wat is de overlevingskans?

Bron: RTL Nieuws/Yarden

Reageer op artikel:
Verdrietig én mooi: eerste begraafplaats voor extreem vroeg overleden baby’s
Sluiten