Redactie
Redactie Zwanger 6 jun 2018

Vergeetachtig tijdens en ná je zwangerschap

Meer dan 80% van vrouwen merkt dat ze tijdens hun zwangerschap moeite heeft met het onthouden van de meest eenvoudige dingen. Deze ‘aandoening’ wordt zwangerschapsdementie genoemd. Het is vervelend, maar gelukkig niet gevaarlijk. En het verdwijnt meestal vanzelf in de maanden na je zwangerschap.

Verwarring

Het kan behoorlijk verwarrend zijn als je tijdens je zwangerschap verandert van een goed georganiseerde jonge vrouw in een verstrooide, vermoeide en misselijke aanstaande moeder. En het is niet alleen de vergeetachtigheid. Het lijkt wel alsof je vaker ongelukjes hebt. Je struikelt over je eigen voeten, stoot je knieën tegen heel zichtbare obstakels en je hebt altijd wel een pleister om een vinger omdat je weer te enthousiast met het keukenmes bent geweest. En misschien vind je de wasverzachter terug in de koelkast en probeer je de vuile vaat in de oven op te ruimen.

Reactievermogen

Het is niet zo gek dat je gedachten ergens anders zijn. Er gebeurt en verandert ook zoveel. Je lichaam – en je hersenen – zijn druk bezig met het maken van je kindje. Neuropsychologie wetenschapsmanager Renate de Groot vergeleek geheugen- en concentratie tests van 60 zwangere en 60 niet-zwangere vrouwen. Daaruit bleek dat de aanstaande moeders vergeetachtiger zijn. Niet alleen tijdens de zwangerschap, maar ook nog 32 weken na de bevalling! Ook was hun reactievermogen aan het eind van de zwangerschap trager: tien milliseconden. Geen groot verschil, maar toch betekenisvol, want een ongelukje gebeurt in slechts een fractie van een seconde.

Hormonen

Een ander onderzoek, in het UMC St.Radboud te Nijmegen, wees onlangs uit dat vergeetachtigheid wordt veroorzaakt door de progesteron. Tijdens je zwangerschap neemt de hoeveelheid van dit hormoon in je lichaam toe. De hogere hoeveelheid kan de activiteit in delen van de hersenen aantasten. Bijvoorbeeld in de amygdala, dat deel van je hersenen beïnvloedt je angstgevoelens, maar is ook betrokken bij het opslaan en ophalen van herinneringen. Niet zwangere vrouwen die een extra portie progesteron kregen toegediend hadden daarna merkbaar meer moeite hadden met het onthouden van gezichten en gezichtsuitdrukkingen.

Slaaptekort

Hoewel je vergeetachtigheid wordt veroorzaakt door je zwangerschap, verdwijnt het niet direct na de bevalling. Je staat immers nog steeds stijf van de hormonen en je lichaam en je hersenen hebben tijd nodig om te herstellen. Ook slaapgebrek kan een negatief effect hebben op je geheugen en welke nieuwe ouder heft daar geen last van? Maar gelukkig herstelt je geheugen zich vanzelf in dat eerste jaar na de bevalling.

Geheugensteuntjes

Maak het jezelf moeilijker om dingen te vergeten!

  • Stop een klein schrijfblokje of notitieboekje in je handtas zodat je boodschappen, ideeën en andere zaken meteen kunt opschrijven.
  • Houd een gedetailleerde agenda bij van je dagelijkse activiteiten. Maak lijstjes – in je notitieboekje – met dingen die je die dag wilt en moet doen.
  • Houd spullen die je vaak nodig hebt, zoals je bril of je sleutels, steeds op dezelfde plek – in een schaaltje bij de deur of aan een haakje in de gang.
  • Doe het rustig aan. Je lichaam – en je hersenen – hebben het al druk genoeg, dus zorg goed voor jezelf en neem wat minder hooi op je vork.
  • Eet vis! Door tweemaal per week vette vis – makreel of tonijn – te eten krijg je gezonde vetzuren binnen en die kunnen de geheugenfunctie van je hersenen verbeteren.
  • Roep de hulp in van je partner, je familie en je vrienden om je aan afspraken te herinneren en met je mee te gaan als je gaat winkelen voor jezelf of de baby.
  • Zorg dat je goed en genoeg slaapt.
  • Accepteer je zwangerschapsdementie. Misschien ben je niet zo efficiënt als voorheen, maar dat is heel normaal.
  • Zorg dat je geniet van je zwangerschap. Je goede geheugen komt vanzelf weer terug.
Reageer op artikel:
Vergeetachtig tijdens en ná je zwangerschap
Sluiten