Redactie
Redactie Do's & don'ts 6 jun 2018

Vergroot de kans op een jongen of meisje

Tegenwoordig snappen we steeds meer van de voortplanting. We beginnen zelfs steeds meer over de genetica te weten. Toch blijft het ontstaan van een nieuw mensje een wonder. En waar wonderen verschijnen, ontstaan fabeltjes. Daarom nu, voor eens en voor altijd, de naakte waarheid.

Vroeger wilde men liever een jongen dan een meisje. Een jongen zette immers de familiestamboom voort, kon later gaan werken (meisjes toen nog niet!) en bovendien kreeg je als moeder veel meer eer als je een zoon baarde. Al snel ontstonden de meest vreemde verhalen over het verwekken van het mannelijk geslacht. Je zou op je kop moeten vrijen, of het bed aan één kant verhogen, naar je man moeten kijken als hij klaarkwam en je zou gedurende de geslachtsdaad aan mannelijke dingen moeten denken. Deed je dat niet? Dan was je gedoemd tot een meisje. Het gekke is dat sommige van deze fabels nu nog steeds geloofd worden. En dat terwijl we inmiddels weten dat het geslacht door de zaadcel bepaald wordt.

Jongen of een meisje?

Op het moment dat de eicel bevrucht wordt door de zaadcel ligt het genetisch materiaal vast, dus ook het geslacht van je baby. Eigenlijk bepaalt je partner of je baby een jongetje of een meisje wordt. Een eicel geeft namelijk altijd het X chromosoom door. Een zaadcel kan óf het X óf het Y chromosoom bevatten. Als de zaadcel het X chromosoom bevat, wordt je baby een meisje. Geeft de zaadcel het Y chromosoom door, dan krijg je een jongetje.

Het moderne wonderrecept

Wist je dat de zaadcellen met het Y chromosoom (de latere jongetjes) sneller ‘zwemmen‘ dan zaadcellen met het X chromosoom (de latere meisjes)? Als je dus wacht met vrijen tot vlak voor de eisprong, maak je meer kans op een jongetje. Als je in het begin van de cyclus vrijt en niet meer na de tiende dag, heb je meer kans op een meisje.

Knieën omhoog na de zaadlozing

Als een vrouw vroeger niet zwanger raakte, werd haar verweten dat ze het sperma van de man niet genoeg in haar opnam. Het lag dus nooit aan de man, maar altijd aan de vrouw als een zwangerschap op zich liet wachten. Inmiddels weten we beter. Hoewel…? Er lijkt een kern van waarheid in dit oude fabeltje te zitten. Niet dat het de schuld van de vrouw is, maar het sperma tot diep in de schede brengen, lijkt wel een rol te spelen bij de conceptie. Sommige deskundigen raden vrouwen aan om na de zaadlozing van de man met de knieën omhoog te gaan liggen, richting borst. Het sperma ‘zakt’ nu wat dieper in de schede. Een ander advies gaat over de positie waarin jullie je begeven op het moment dat je partner klaarkomt. Als dit een positie is waarbij de penis diep in de schede dringt, zou er een grotere kans zijn dat je zwanger wordt. Het is echter nog nooit bewezen dat deze adviezen echt helpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vergroot de kans op een jongen of meisje
Sluiten