Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Zwanger worden 7 feb 2019

Verhoog je vruchtbaarheid met: Vitex Agnus Castus

Wellicht hebben jij en je partner besloten om te beginnen aan kinderen, maar gaat het helaas nog niet helemaal vanzelf. Natuurlijke supplementen zouden je vruchtbaarheid kunnen ondersteunen, ondanks dat het vaak moeilijk is om de effectiviteit hiervan wetenschappelijk aan te tonen.

Een van de natuurlijke supplementen die bekend staat om het vergroten van de vruchtbaarheid, is Vitex Agnus Castus, oftewel, Monnikspeper.

Wat is Vitex Agnus Castus?

Vitex Agnus Castus is een plant met buigzame takken, die in het verleden vaak werden gebruikt om hekwerk van te vlechten. Het heeft ook wel de naam Monnikspeper, omdat het een zogeheten ‘anafrodisiac’  zou zijn. Oftewel, het zou de seksuele drang wat afremmen. Het middel werd daarom vroeger veel gebruikt door geestelijken. De plant stond hierdoor in Europa bekend als symbool van kuisheid en deugdzaamheid.

Vitex-agnus-castus-vruchtbaarheid-mamaenzo.nl

Vitex Agnus Castus en vruchtbaarheid

In verschillende wetenschappelijke onderzoeken is inmiddels bewezen geacht dat Vitex Agnus Castus een positieve invloed kan hebben op de vruchtbaarheid. Monnikspeper bevat namelijk een fyto-oestrogeen dat de hormoonbalans tussen oestrogeen en progesteron kan herstellen. Ook remt het een eventuele overproductie van het hormoon prolactine en stimuleert het de aanmaak van het LH hormoon, terwijl het het Follikel Stimulerend Hormoon weer een beetje af kan remmen. Onderaan de streep komt het erop neer dat gebruik van Vitex Agnus Castus de aanmaak van progesteron een boost kan geven, waardoor ook de menstruatie bevorderd kan worden.

Dit kan voornamelijk interessant zijn voor vrouwen met een te hoog prolactinelevel in het bloed, maar ook voor vrouwen die veel kwaaltjes ervaren tijdens de menstruatie. Gebruik van Vitex Agnus Castus gaat buikkrampen en pijnlijke borsten tegen, vermindert PMS klachten en reguleert de cyclus. Dit laatste kan voornamelijk gunstige resultaten opleveren voor vrouwen die last hebben van PCOS.


Een korte Luteale Fase

Vitex kan ook uitkomst bieden voor vrouwen die last hebben van een Luteale Fase Defect. Dit houdt in dat de tweede fase van de cyclus -vanaf de eisprong tot aan de menstruatie- veel korter is dan de standaard 14 dagen. Over wanneer er sprake is van een korte Luteale Fase, verschilt per arts. De ene arts spreekt van een korte Luteale Fase als deze korter is dan 12 dagen, de andere arts houdt het bij een minimum van 10 dagen.

Als je Luteale Fase korter is dan 10 dagen, neemt de kans op een zwangerschap aanzienlijk af, omdat de bevruchte eicel amper tijd heeft om zich in te nestelen in het baarmoederslijmvlies.
Met het gebruik van Vitex Agnus Castus kan de productie van het hormoon Progesteron worden gestimuleerd. Dit hormoon komt vrij nadat je een eisprong hebt gehad, maar is bij vrouwen met een te korte Luteale Fase vaak te weinig aanwezig. Hierdoor zet de menstruatie te vroeg in.
Vitex Agnus Castus is een natuurlijk supplement dat pas na een langere periode een effect heeft op de hypofyse. Vrouwen zien vaak pas 3 tot 7 maanden na dagelijks gebruik resultaat.

Ook vrouwen die zwanger zijn kunnen Vitex Agnus Castus slikken in de eerste fase van de zwangerschap. Na 3 maanden wordt gebruik echter afgeraden, omdat het bij zwangere vrouwen het prolactinelevel juist kan laten toenemen, wat een (veel te) vroege melkproductie tot gevolg kan hebben.

Een ander natuurlijk supplement dat de tweede helft van jouw cyclus kan ondersteunen, is Tarwekiemolie.  Lees hier alles over de werking!

Denk je dat het gebruik van Vitex Agnus Castus jou kan helpen met het reguleren van je cyclus? Overleg dit dan altijd eerst even met een (huis)arts. Vitex Agnus Castus is verkrijgbaar bij meerdere drogisterijen en natuurwinkels.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verhoog je vruchtbaarheid met: Vitex Agnus Castus
Sluiten