Redactie
Redactie Gezin 7 jun 2018

Verhuizen met kids

Verhuizen is een hele onderneming. Vooral kinderen zien vaak op tegen verhuizen. Ze gaan weg uit hun vertrouwde omgeving en missen hun vriendjes en vriendinnetjes en tegelijkertijd is het spannend!

Hoe maak je verhuizen zo fijn en makkelijk mogelijk voor je kind?

Vragen beantwoorden

Je kunt veel vragen en huilbuien verwachten als je vertelt dat jullie gaan verhuizen. Dat is ook niet zo gek. Je kindje zijn wereld speelt zich af rondom jullie huis. Hij kan zich dus niet voorstellen dat het ergens anders ook leuk en fijn kan zijn. Hij is bang dat hij geen andere vriendjes krijgt en heeft geen zin om naar een vreemde school te gaan. Beantwoord daarom al zijn vragen met geduld en toon begrip.

Bereid je kind voor

Schets een beeld voor je kind. Vertel hem naar wat voor geweldig huis jullie gaan. Wat voor leuke kamer hij wel niet krijgt en dat daar een boel nieuwe, leuke vriendjes wonen. Loop met je kindje nog even door jullie oude buurt en sluit goed af door hem van alles afscheid te laten nemen in zijn ‘oude’ leventje. Ga zodra jullie verhuisd zijn, samen op ontdekkingstocht in jullie nieuwe huis en buurt.

Mama en zo tip: Met een verhuizing kan het enorm stressen worden. Lees in ons artikel 'Megamama in 10 stappen' hoe je alle taken als moeder kunt combineren.

Betrek je kind bij de verhuizing

Geef je kind ook een rol bij de verhuizing. Als je als kip zonder kop alles loopt te regelen, snapt je kind niets van alle stress en drukte om hem heen. Maar als je hem erbij betrekt dan is het minder eng en spannend. Laat ze bijvoorbeeld iets nieuws uitzoeken voor in hun nieuwe kamer of pak samen zijn speelgoed in.

Tijd om te wennen

Ook al ben jij enorm blij met die grote tuin en ruime kamers, je kind zal gewoon even moeten wennen. Je kunt duizenden vragen beantwoorden, de nieuwe schoolroute tien keer lopen en vertellen dat hij echt nieuwe vriendjes krijgt, maar je kind zal het zelf moeten ervaren. Geef hem de tijd, besef dat het allemaal wat langer duurt dan voor jou en dan zul je zien dat hij langzaamaan zijn draai zal vinden.

Mama en zo tip: Als je net bent verhuisd kan je kind het moeilijk vinden om in zijn eigen bed te slapen. Lees in ons artikel 'Slapen in je eigen bedje' tips om dit aan te pakken. 

8 Verhuistips:

  • Laat je peuter meehelpen bij het inpakken. Laat hem zijn sokken in een verhuisdoos gooien en een mooie tekening erop maken. Zo betrek je je kind erbij.
  • Laat je kind afscheid nemen van zijn oude kamer. Maak foto’s waar je samen nog eens naar kunt kijken.
  • Houd je kinderen blij. Beloon ze af en toe met wat extra lekkers, omdat ze zoveel stress hebben van de verhuizing.
  • Laat je kind zelf de kleur van de verf of het behang uitkiezen en koop alvast samen iets leuks voor in zijn nieuwe kamer.
  • Ga regelmatig kijken bij het nieuwe huis met je kind, zo kan hij langzaam al wennen.
  • Praat met je kinderen. Veroordeel hun verdrietige gevoelens niet en hang niet de eeuwige positivo uit, maar erken hun gevoelens. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik snap dat jij heel verdrietig bent dat we gaan verhuizen. Het is ook niet leuk dat je straks je vriendjes niet zo vaak meer ziet. Ik zou ook huilen als ik jou was.’
  • Ook al heb je het nog zo druk met de verhuizing. Houd je wel aan de afspraken die je met kind maakt. Als jij zou spelen met je kind, moet je je daaraan houden. Hij snapt namelijk niet waarom je je belofte niet nakomt.
  • Zorg dat je kinderen op een veilige plek zijn tijdens het klussen en ruim je gereedschap goed op. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verhuizen met kids
Sluiten