Redactie
Redactie Peuter 18 mei 2021

Met deze tips verhuis je zo relaxed mogelijk met een peuter

Verhuizen is niet niks en al helemaal niet voor een peuter. Er is opeens een nieuw huis in een nieuwe buurt, spullen worden ingepakt en papa en mama zijn misschien wel druk met verbouwen en dingen regelen.

Dat is spannend en er verandert veel voor je kindje. Met deze tips wordt verhuizen met een peuter zo relaxed mogelijk, voor iedereen.

Relaxed verhuizen met een peuter

Het klinkt misschien onmogelijk, maar het kan écht. Lees onderstaande tips maar eens…

1. Voorbereiding is het halve werk

Bepaal zelf wanneer je je kind voorbereid op de verhuizing, maar onthoud dat peuters nog maar weinig besef van tijd hebben, dus maanden van tevoren vertellen dat jullie gaan verhuizen, heeft misschien nog weinig zin. Leg op een rustig moment uit dat jullie een nieuw huis hebben en dat je peuter een nieuwe kamer krijgt. Vertel ook dat al zijn speelgoed gewoon meeverhuist.

2. Maak het positief

Een nieuw huis in een nieuwe buurt en misschien ook een nieuwe opvang, dit kan heel spannend zijn voor zo’n kleintje. Breng de verhuizing dan ook positief door te vertellen dat er veel andere kindjes in de nieuwe straat wonen (wel alleen als dit ook zo is natuurlijk), dat je kindje een eigen kleur voor de kamer uit mag kiezen en dat jullie het heel fijn gaan hebben in het nieuwe huis. Leg ook uit waarom jullie weg gaan uit het oude huis. Er zijn daarnaast ook veel leuke boeken over verhuizen, dit kan prettig zijn voor je kindje ter herkenning.

3. Zelf speelgoed inpakken

Sommige kinderen zijn bang dat ze hun speelgoed achter moeten laten en vooral peuters zijn erg gehecht aan hun eigen spulletjes. Leg daarom goed uit dat al zijn speelgoed mee gaat, maar ook zijn bedje, kast met kleding en natuurlijk alle knuffels. Het kan goed helpen om je peuter zelf wat spullen in te laten pakken, zoals speelgoed. Geef hem een eigen verhuisdoos waar hij op mag tekenen, voor de herkenning na het verhuizen en met uitpakken.

4. Een nieuwe kamer bedenken, of niet

Je peuter krijgt natuurlijk een nieuwe kamer, misschien vindt hij het leuk om na te denken over een thema of een kleur op de muur. Houd er wel rekening mee dat peuters nog erg hechten aan het vertrouwde, dus voor sommige kindjes is het beter om de kamer hetzelfde te houden. Kijk hierbij goed naar je kind, je weet dit zelf het beste.

5. Kijken in het nieuwe huis

Neem je peuter voor de verhuizing al een paar keer mee naar het nieuwe huis en loop samen een rondje door de buurt. Misschien kom je een leuke speeltuin tegen of andere kindjes van zijn leeftijd. Zo houdt hij een positieve herinnering over aan het huis, waardoor het verhuizen makkelijker wordt.

6. Praat over de verhuizing

Als je kindje wil praten over de verhuizing, ervoor of erna, maak daar dan even de tijd voor. Het nieuwe huis kan heel spannend zijn en hij laat zijn vertrouwde omgeving achter. Niet alleen het huis en zijn kamertje, maar ook buurkindjes en de de buurt. Je peuter kan best eens verdrietig zijn hierover, geef hem daar dan ook de ruimte voor en erken zijn gevoelens.

7. Laat je kind afscheid nemen

Geef je kind de mogelijkheid om afscheid te nemen van buurkindjes of de kindjes van de opvang. Laat hem bijvoorbeeld trakteren in zijn klasje, dat kan voor hem ook een moment van afsluiting zijn. Natuurlijk kan je als jullie verhuisd zijn, wat buurkindjes uitnodigen in het nieuwe huis. Zo begrijpt hij beter dat zijn ‘oude leven’ niet ineens verdwenen is.

8. Maak een tas met belangrijke spullen

Van luiers tot snacks tot de lievelingsknuffel van je peuter: alles wat je nodig hebt voor je kindje om de verhuizing voor hem zo comfortabel mogelijk te maken, stop je in een tas. Zo heb je alles bij de hand wanneer nodig.

9. Zorg voor een eigen plekje

Probeer zo kort mogelijk tussen de dozen te zitten en creëer een eigen speelplekje voor je kindje. Dit kan beneden zijn, maar ook in zijn eigen kamer. Als daar zijn spulletjes snel een plekje gevonden hebben, dan zal hij zich ook snel thuis voelen in het nieuwe huis.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Lees ook:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Moveria

Reageer op artikel:
Met deze tips verhuis je zo relaxed mogelijk met een peuter
Sluiten