Redactie
Redactie Baby 7 jun 2018

Verkouden… wat nu?

Kriebelende kelen, natte neuzen en volle zakdoeken: er is niets vervelender dan een flinke verkoudheid. Een goede weerstand helpt om ziekteverwekkers op afstand te houden. Maar ja, er zijn meer dan honderd verkoudheidsvirussen actief, dus helemaal immuun zullen we nooit worden. Reden genoeg om de verkoudheidsverschijnselen eens op een rijtje te zetten.

Verkoudheid is een virale infectie van neus en keel, die bij toeval wordt opgelopen. Alle verhalen ten spijt kun je dus niet verkouden worden van tocht of te dunne kleding. De belangrijkste probleemgebieden bij verkoudheid zijn de neus, de keel en de luchtwegen. Maar welke symptomen jij – of jouw kleintje – ook hebt; het is vooral aan te raden om voldoende rust te nemen en veel te drinken, zoals water, kruidenthee en vruchtensap. Hierdoor verlaten afvalstoffen sneller het lichaam en wordt je weerstand opgebouwd.

Neus

Neusverkoudheid behoort tot de meest voorkomende kwalen in onze samenleving. Ze worden vaak veroorzaakt door rhinovirussen, een groep verkoudheidvirussen waarvan er meer dan honderd bestaan. Het virus dringt de neus binnen en als de weerstand laag is, nestelt en verspreidt het zich in het slijmvlies. Dit raakt geïrriteerd en zwelt op. Na enkele dagen komt het slijm los. De verkoudheid is dan op haar hoogtepunt. Als een neusverkoudheid niet wordt aangepakt, kan het neusslijmvlies dermate opzwellen dat de verbinding tussen neusholten en bijholten geblokkeerd raakt. De bacteriën in de bijholten krijgen dan de kans zich te vermenigvuldigen, wat – bij iets oudere kinderen en volwassenen – een ontsteking kan veroorzaken. Om het neusslijmvlies te behandelen, volstaat in principe een fysiologische zoutoplossing.

Keel

Zoals bacteriën zich kunnen nestelen in het neusslijmvlies, kan dat ook in het slijmvlies van keel en keelholten. En dit kan pijnlijke ontstekingen veroorzaken aan keelholte, amandelen en strottenhoofd. De meest voorkomende symptomen zijn pijn bij het slikken, een ruwe en droge keel en heesheid. Bij kinderen ontstaat keelpijn vaak als de neus verstopt zit en zij door de mond moeten ademen. Het slijmvlies in de mond- en keelholte droogt dan uit. Bij keelpijn is het, zowel voor volwassenen als voor kinderen, belangrijk om veel te drinken, óók als dit pijn doet. Kinderparacetamol kan het slikken soms iets vergemakkelijken. Daarnaast kun je een verzachtende siroop of pastille geven. Deze zijn – ook voor kleine kinderen – verkrijgbaar bij apotheek en drogisterij.

Oren

Oorpijn herken je aan het wrijven over de oortjes door je kindje. Is dit het geval en is je baby nog erg jong, ga dan altijd even langs je huisarts. Oorpijn kan veel verschillende oorzaken hebben (denk aan beginnende oorontsteking), het is te riskant dit alleen toe te schrijven aan griep, verkoudheid of het doorkomen van de tandjes.

Oorpijn ontstaat doordat het verkoudheidsvirus zich vanuit de neus via de buis van eustachius verspreidt naar het oor. Daar ontstaat – net zoals in de neus – zwelling en snotvorming die druk geven op de trommelvliezen. Een nevenverschijnsel van oorpijn bij verkoudheid is doofheid. Oorpijn komt over het algemeen voor bij kinderen onder de tien. Daarna zijn ze er vaak overheen gegroeid. Behalve oordruppels (die mag je kindje vanaf de zes maanden) raden moeders en grootmoeders al jarenlang lauwe sla-olie aan bij oorpijn. Dit kan geen kwaad, zolang er geen sprake is van een loopoor. Het is echter maar de vraag of het helpt. Het is verstandiger om (kinder-)neusdruppels of fysiologisch zout te gebruiken. Geef eventueel ook een kinderparacetamol.

Hoesten

Hoesten is een nuttig reflex, bedoeld om de longen en luchtwegen van je kind schoon te houden. Er zijn verschillende prikkels die tot hoesten leiden en er zijn dan ook verschillende soorten hoest, die op verschillende manieren behandeld moeten worden. We onderscheiden een droge hoest, een vastzittende hoest en een productieve hoest. 

Naar de dokter

Bij ernstige of langdurende klachten is het altijd slim om contact op te nemen met de huisarts, vooral bij een hoge koorts die langer aanhoudt dan drie dagen. 

Reageer op artikel:
Verkouden… wat nu?
Sluiten