Merel Schut
Merel Schut Baby 11 mei 2021

Hatsjoe! 5 tips voor mama’s tijdens de eerste verkoudheid van je kind

De eerste verkoudheid van je baby kan je als moeder best bezorgd maken. Het is moeilijk om precies te weten wat je kind voelt of denkt, dus als moeder kan zo’n verkoudheid best kopzorgen geven. Vijf tips voor mama’s met een verkouden kind.

Zo herken je een verkoudheid

Een verkoudheid herken je aan niezen, hoesten of rode ogen. Ook kan je baby gezwollen handjes of zere oren hebben en hees huilen. De neus van je baby zit dicht of je kleintje heeft juist een loopneus. Ook kan er koorts of hoofdpijn optreden. Bij koorts, een piepende ademhaling of sufheid kun je voor de zekerheid even de huisarts bellen. Anders kun je deze tips toepassen.

  1. Laat je baby eten en drinken

  Het is belangrijk dat je baby blijft drinken. Denk aan water of fruitsapjes. Misschien heeft je kindje weinig trek, zorg toch dat je kleine snacks geeft.

  2. Ademweg vrijmaken

  Baby’s kunnen niet zelf hun neus snuiten dus er zijn manieren om je kindje daarmee te helpen. Er zijn eenvoudige neuspeertjes waarmee je het neusje kunt uitzuigen. Maar er is ook een elektrische hulpmiddel zoals de Tomydoo neussnuiter.

  De wetenschappelijke vereniging van KNO-artsen raadt ouders aan om de neus te spoelen met zout water. De Consumentenbond waarschuwt ook tegen neusdruppels en sprays; vaak zijn die pas geschikt voor kinderen ouder dan twee jaar. Let daar dus even op als je een neusspray of druppels koopt. Ook balsem met menthol is bijvoorbeeld te heftig voor kleine kindjes.

  3. Maak neus en ogen schoon

  Te vaak een snotneus afvegen kan een verkouden, klein neusje irriteren. Gebruik liever een watje met een beetje warm water om neus en ogen schoon te maken. Een rubberen neuspompje kan hierbij ook van pas komen.

  4. Rust

  Soms kunnen kindje ondanks een verkoudheid nog net zo energiek zijn als altijd. Zorg dat je kleintje genoeg slaapt en uitrust. Blader anders samen door een voorleesboekje of zet wat achtergrondmuziek of een film aan.

  5. Kantel het bedje

  Als je verkouden kind plat ligt, hoopt het snot en slijm zich op. Door het bedje een beetje te kantelen, kan het slijm wat gemakkelijker stromen. Zet wat onder de poten van het bed of leg een kussen onder het matras.

  Uit recent onderzoek bleek dat gekanteld slapen zonder toezicht wel risico’s met zich meebrengt. Dit komt omdat kindjes die ‘hellend’ liggen, zich makkelijker kunnen doorrollen op hun buik. Houd dus goed toezicht als je het bedje kantelt.

  Lees ook:
  Feiten & fabels over verkoudheid
  Quality time met je baby: 5 leuke cursussen om samen te doen
  Zo stimuleer je taalontwikkeling van je kleintje: van baby tot peuter 

  Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

  Babyology

  Reageer op artikel:
  Hatsjoe! 5 tips voor mama’s tijdens de eerste verkoudheid van je kind
  Sluiten