Zwanger? Zo kies je de verloskundige die bij je past

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Een hele bijzondere tijd breekt aan, waarin er een baby in jouw lichaam zal gaan groeien.

Dit zal de komende 9 maanden waarschijnlijk jouw hoogste prioriteit hebben, dus goede begeleiding is essentieel. Het is daarom al vrij vroeg in de zwangerschap belangrijk om een verloskundige te kiezen. Maar waar moet je precies op letten? Wij geven je advies:

Locatie locatie

Je zal je verloskundige tijdens je gehele zwangerschap ongeveer 10 tot 12 keer zien. Heel onhandig dus, als je hiervoor steeds lang moet reizen. Zeker aan het einde van je zwangerschap kan dit een probleem zijn, of als je bijvoorbeeld thuis wilt bevallen. Je verloskundige kan er dan een tijdje over doen voordat ze in de buurt is.
Stel als eerste stap dus een lijstje op van verloskundige praktijken die bij jou in de buurt zitten. Een zoekterm op Google brengt je waarschijnlijk al heel ver, maar je zou dit ook aan je huisarts kunnen vragen. Je kan ook advies inwinnen bij familie of vrienden. Hun tips komen vaak uit eerste hand. Probeer minstens 3 praktijken mee te nemen in je onderzoek, zodat je de verschillen goed tegen elkaar af kan wegen.

Kies de werkwijze die jouw voorkeur heeft

Er bestaan ontzettend veel verschillende praktijken, stromingen en ideeën omtrent het op de wereld zetten van een baby. Sommige verloskundigen zijn van de oude stempel, terwijl anderen wellicht weer meer experimenteel zijn. Er is voor ieder wat wils, dus ook voor jou. Bedenk van tevoren wat belangrijk is tijdens jouw zwangerschap.

  • Wil je bijvoorbeeld meer echo’s dan de vastgestelde 2?
  • Kunnen deze echo’s in de praktijk worden gemaakt, of op een andere locatie?
  • Zou je prenatale screening van je baby willen laten doen?
  • Zou je in het ziekenhuis willen bevallen of thuis?
  • Ben je op zoek naar meer mentale ondersteuning?
  • Biedt de praktijk naar de reguliere controles ook nog andere services, zoals bijvoorbeeld acupunctuur, massage of psychologische ondersteuning?
  • Wil je graag 1 op 1 contact tijdens afspraken of zou je groepssessies met andere moeders leuk of fijn vinden?
  • Geef je de voorkeur aan wat oudere, ervaren verloskundigen, of zoek je juist iemand van je eigen leeftijd?
  • Een klik met de juiste verloskundige

Kik met de verloskundige

Hoe cliché het ook klinkt; het is belangrijk dat je een klik hebt met je verloskundige. Het is belangrijk dat je constant het gevoel hebt dat je in goede handen bent. Zij is diegene die bepaalt wat tijdens de 9 maanden goed is voor jou en je baby, dus het is essentieel dat je haar vertrouwt in haar werkwijze.

Of je een klik hebt met iemand, laat zich moeilijk meten aan de hand van inhoudelijke vragen. Dat is iets dat je moet voelen. Dit kan eventueel ook al aan de telefoon. Bel bijvoorbeeld een paar verloskundige praktijken op en vertel hen dat je zwanger bent. Stel hen wat vragen die je van tevoren hebt opgesteld en voel in het gesprek aan of je er een goed gevoel bij krijgt.

Meerdere verloskundigen

Ook is het tijdens dit gesprek belangrijk om je te beseffen dat de verloskundige die je aan de telefoon hebt, niet diegene is die je je hele zwangerschap zal zien. Veel praktijken bestaan uit meerdere verloskundigen, meestal minstens 3 of meer. Tijdens je zwangerschap zal je ze allemaal leren kennen. Een voorkeur zal je ongetwijfeld ontwikkelen en het is goed om deze ook uit te spreken. Maar of die verloskundige jou ook kan ondersteunen tijdens de bevalling is nog maar vraag; baby’s kondigen zich dikwijls op de meest onhandige momenten aan…

Meer informatie over wat een verloskundige voor je kan betekenen, lees je hier.

Reageer op artikel:
Zwanger? Zo kies je de verloskundige die bij je past
Sluiten