Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Gezondheid 16 okt 2020

Verminderd vruchtbaar: alles wat je moet weten over PCOS

Misschien heb je van je arts te horen gekregen dat je PCOS hebt, of heb je zelf een sterk vermoeden. Echt zeldzaam is de hormonale aandoening niet; bij ongeveer 10 tot 15% van de vrouwen komt dit voor.

Maar wat is PCOS precies? Hoe krijg je het en nog belangrijker: hoe kom je er weer vanaf? In dit artikel lees je alles dat je moet weten over PCOS.

De reguliere menstruatiecyclus

Een reguliere menstruatiecyclus begint op de dag dat je menstrueert. Vanaf die dag gaan je eierstokken, onder invloed van de hormonen FSH en Oestrogeen, eiblaasjes laten groeien. Zodra deze eiblaasjes een grootte hebben van tussen de 18 en 30 millimeter knappen deze, onder invloed van het Luteïniserend Hormoon (LH). Dit is een eisprong. De eicel wordt door trilhaartjes door de eileider vervoerd, waar deze eventueel bevrucht kan worden door een zaadcel. Als dit gebeurt, zal de bevruchte eicel in 50% van de gevallen zich in kunnen nestelen in het baarmoederslijmvlies.
Als dit niet gebeurt, dalen de hormonen Oestrogeen en Progesteron weer na ongeveer 14 dagen, waardoor je weer menstrueert.

Wat is PCOS?

PCOS staat voor Poly Cystieus Ovarium Syndroom en betekent eigenlijk dat vrouwen met dit syndroom meerdere cysten op hun eierstokken hebben groeien. Poly staat voor ‘meerdere’, Cystieus staat voor Cysten, ook wel vochtblaasjes genoemd, en ‘Ovarium’ is een ander wordt voor de eierstokken.

Als je PCOS hebt, groeien er meerdere eiblaasjes in je eierstokken, maar groeien ze door een tekort aan hormonale sturing niet snel en hard genoeg. Deze eiblaasjes worden vaak niet veel groter dan 10 of 12 millimeter. Naast het feit dat deze eiblaasjes dus niet groeien en knappen om een eisprong in werking te zetten, ontstaan er ook meerdere vochtblaasjes in de eierstokken. Dit zijn cysten.

Cysten zijn vochtblaasjes die relatief onschuldig zijn. Bijna elke vrouw heeft deze wel eens op de eierstokken, zonder dat je dit in de gaten hebt. Zodra je menstrueert, worden deze cysten weer ‘opgeruimd’, en verschijnen er nieuwe piepkleine eiblaasjes voor de volgende cyclus. Als je echter geen eisprong hebt, komt het vaak voor dat je ook niet menstrueert. Hierdoor kunnen de cysten groter groeien, wat vaak gepaard gaat met pijn.

De symptomen

PCOS is een aandoening die over het algemeen goed te herkennen is. De volgende symptomen kunnen hier op wijzen:

  • geen of onregelmatige menstruaties
  • overbeharing op gezicht, buik en rug
  • haarverlies bovenop je hoofd
  • (ernstige) acne
  • overgewicht
  • verminderd vruchtbaar

Als jij of je huisarts het vermoeden hebt dat je PCOS hebt, kan dit bevestigd worden met een inwendige echo. Hierbij wordt er gekeken naar de eierstokken. Afhankelijk van je leeftijd, worden hier per eierstok tussen de 3 en 10 eiblaasjes gezien. Als dit er veel meer zijn, en ze zijn allemaal klein en in de vorm van een ‘kralenkrans’, dan heb je waarschijnlijk PCOS.

Hoe behandel je PCOS?

PCOS is een chronische aandoening, waar je niet makkelijk van ‘geneest.’ Wel kan je ervoor zorgen dat je hormonen meer in balans zijn, en je minder pijn hebt.

Als je PCOS hebt, maar (nog) geen kinderwens, kan je door het reguleren van je levensstijl de symptomen verminderen. Door gezond te eten, veel te bewegen en weinig alcohol en suikers te eten, lukt het sommige patienten om de cyclus regelmatiger te krijgen. Afvallen als je overgewicht hebt, is hierin ook heel erg belangrijk.

Als je PCOS hebt en zwanger wilt worden, is het vanzelfsprekend ook belangrijk dat je gezond probeert te leven en probeert af te vallen als er sprake is van overgewicht. Misschien zijn je cyclussen langer dan normaal, maar als er een eisprong optreedt, is je kans op een zwangerschap net zo hoog als bij iemand zonder PCOS. Het probleem is dan vaak dat je niet precies weet wanneer je vruchtbaar bent. Toch ben je, als je cyclussen langer duren en je minder eisprongen hebt in het jaar, verminderd vruchtbaar.

Een eerste medische stap die genomen kan worden als je een kinderwens hebt, is ovulatie-inductie. Dit doe je in de vorm van het slikken van Clomifeen, in de eerste week van je cyclus. Deze stimuleren je FSH hormoon, waardoor je eiblaasjes beter groeien. Ongeveer 80% van de vrouwen heeft een eisprong bij gebruik van dit medicijn.

Meer informatie over het gebruik van Clomid vind je in dit artikel.

Volgende stappen:

Als dit medicijn onvoldoende werkt, is het spuiten van hormonen een volgende stap. Als dit onvoldoende werkt, zijn IUI en IVF ook goede opties.

Een belangrijke bijwerking van ovulatie-inductie of het spuiten van hormonen, is een licht verhoogde kans op een meerling. Soms worden de eierstokken overgestimuleerd door de behandeling, waardoor er meerdere eiblaasjes rijpen en springen. Je arts zal je hier uitgebreid over inlichten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verminderd vruchtbaar: alles wat je moet weten over PCOS
Sluiten