Redactie
Redactie Verzorging 17 jun 2019

Vernix Caseosa: wat is het en waar is het goed voor?

Als een baby geboren wordt zit er vaak een laag van een witte, kaasachtige substantie op het lijfje. Dit laagje heet vernix caseosa en is een soort beschermende ‘crème’ op de huid van de baby. Deze laag ontwikkelt zich in de baarmoeder tijdens de laatste maanden van de bevalling.

Na de geboorte kunnen er nog sporen van de vernix caseosa op het lijfje zitten. Je vraagt je misschien af wat het nut hiervan is. We leggen het je uit.

Vernix caseosa als beschermlaag

Onze huid reageert op te veel blootstelling aan water. Na het zwemmen of het nemen van een bad duurt het niet lang voordat onze vingers en huid rimpels krijgen. Vloeistoffen hebben hetzelfde effect op de huid van ongeboren baby’s. De baby zwemt gemiddeld 40 weken lang in het vruchtwater rond. Het is de vernix caseosa die de huid van een ongeboren baby tegen het vruchtwater beschermt. Zonder deze bescherming zou de huid van een baby in de baarmoeder gaan kloven of rimpelen. De vernix caseosa draagt bij aan de hydratatie en zachtheid van de babyhuid. Ook beschermt de witte, kleverige laag de huid van uw baby tegen infecties in de baarmoeder.

Vernis-kaas

Vernix (Latijn voor vernis) en caseosa (Latijn voor kaas) betekenen dus eigenlijk een soort vernislaagje van een kaasachtige substantie. Het spulletje bestaat voor 80% uit water, voor 10% uit vetten en voor 10% uit eiwitten. Oude huidcellen, vetten uit de talgklieren en donshaartjes van de baby vormen samen het laagje dat zich voornamelijk in de huidplooien vormt.

Voordelen tijdens en na de bevalling

De voordelen van de vernix caseosa zijn niet beperkt tot zwangerschap, de laag is ook gunstig voor je baby tijdens en na de bevalling:

  • Tijdens de bevalling vermindert het wrijving wanneer je baby door het geboortekanaal gaat. De vernix caseosa werkt dus eigenlijk als een soort glijmiddel.
  • Na de geboorte beschermt de vernix caseosa de baby tegen infecties. Dit is een belangrijk voordeel voor je baby, omdat pasgeborenen een fragiel immuunsysteem hebben en dus vatbaarder zijn voor ziektes.
  • Het helpt de pasgeboren baby de lichaamstemperatuur te regelen. Tijdens de zwangerschap speelde het lichaam van de moeder een essentiële rol bij het reguleren van de lichaamstemperatuur en het kost de baby tijd om zijn eigen lichaamstemperatuur te reguleren. Door de vernix caseosa zo lang mogelijk op de babyhuid te houden, kan de lichaamstemperatuur op een natuurlijke manier worden gestabiliseerd.
  • De vernix caseosa draagt bij aan de zachtere, gladdere huid na de bevalling. Het is eigenlijk een natuurlijke, vocht inbrengende crème voor baby’s die de huid beschermt tegen uitdroging.

Optimaal gebruik maken van de vernix caseosa

De vernix caseosa wordt in het derde trimester van de zwangerschap gevormd. De hoeveelheid vernix caseosa op de huid van je baby neemt af naarmate je dichter bij je uitgerekende datum komt. Baby’s die geboren worden na de uitgerekende datum hebben soms (bijna) geen vernix-laag meer. Om optimaal gebruik te maken van de voordelen van de vernix caseaosa, is het belangrijk deze laag niet direct weg te vegen/wassen na de bevalling. Het eerste babybadje kan gerust wachten tot een paar dagen of zelfs een week na de geboorte. Mochten er nog sporen van de vettige laag over zijn wanneer je de baby in bad wil doen, masseer deze dan voorzichtig in het huidje.

Meer lezen?

5 natuurlijke middeltjes tegen een schilferige hoofdhuid bij baby’s

De eerste vaccinaties voor je baby? Zo ga je ermee om

Topping and tailing: een kleine wasbeurt voor je baby

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Vernix Caseosa: wat is het en waar is het goed voor?
Sluiten