Redactie
Redactie Baby nieuws 11 jun 2018

Verplichte inlichting over inenting door creche

Ouders van kinderen op het kinderdagverblijf moeten verplicht ingelicht worden of hun kinderen met niet-ingeënte baby’s en peuters in een groep zitten. Hierdoor zouden zij zelf kunnen bepalen of ze het risico willen nemen op besmettelijke ziektes en kunnen ze de afweging maken om hun kind ergens anders te plaatsen'.

Althans dit vindt een meerderheid van de Tweede Kamer, zo blijkt uit onderzoek van het AD.

Onduidelijk

Veel kinderopvangorganisaties vragen bij plaatsing van een kind aan de ouders of ze hun kind inenten, maar deze informatie wordt niet met andere ouders gedeeld en blijft binnen het kinderdagverblijf. Voor de andere ouders is het daarom niet duidelijk of er kinderen in de groep van hun kind zitten die niet gevaccineerd zijn. Volgens PvdA, CDA, D66, GroenLinks en PVV moet daar een einde aan komen. “Ouders moeten goed geïnformeerd zijn of kinderen van anderen ingeënt zijn”, vindt PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert. “Want kinderen lopen veel risico bij een uitbraak. Volwassenen hebben een morele verplichting ten opzichte van kinderen die gevaar lopen.”

Privacy

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg is het eens met Wolbert. Kinderen kunnen pas rond 14 maanden worden ingeënt tegen mazelen, terwijl veel baby’s eerder naar de crèche gaan. “Baby's zijn dus kwetsbaar als andere kinderen niet zijn ingeënt. Ouders hebben het recht om dat te weten.” Over de manier waarop ouders ingelicht moeten worden zijn de partijen het nog niet eens. De PvdA wil een namenlijst met kinderen die wel of niet zijn ingeënt, maar vanwege de privacy is het CDA het daar juist niet mee eens.

Hoe pakt dit uit?

Boink, de Belangenclub voor ouders vraagt zich af hoe dit zou uitpakken. “Stel dat ouders horen dat er een niet-ingeënt kind op de opvang komt en tien ouders besluiten hun kind ervan af te halen. Wat dan?”, vraagt voorzitter Gjalt Jellesma zich af. Brancheorganisatie Kinderopvang twijfelt en denkt dat het weinig zin heeft. “Natuurlijk mogen ouders er om vragen, maar het kan steeds weer veranderen als er nieuwe kinderen binnenkomen. Daarnaast mogen namen niet genoemd worden omwille van de privacy,” vindt woordvoerder Saskia Speelman.

Daling vaccinaties

De afgelopen twee jaar is er een lichte daling in het aantal baby's dat gevaccineerd wordt. Wanneer minder kinderen worden gevaccineerd, stijgt de kans dat ernstige ziektes als polio en kinkhoest terugkomen.

Bron: AD

Reageer op artikel:
Verplichte inlichting over inenting door creche
Sluiten