Redactie
Redactie Gezin 6 jun 2018

Verre reizen met kinderen

Els den Butter heeft al heel wat verre reizen gemaakt met haar gezin. Om haar ervaringen te delen en te laten zien dat reizen met kinderen goed kan, is ze de inspirerende website Verre reizen met kinderen gestart. De site staat vol met verzamelde reisverhalen, praktische informatie en tips, die reislustige ouders helpen bij de voorbereiding van hun reis.

Naam: Els den Butter
Mama van: Jente en Imme
Relatie: Samenwonend met Klaas
Beroep: o.a. eigenaar van de website www.verrereizenmetkinderen.nl

Waar moet je zeker aan denken als je een verre reis met kinderen maakt?

“Reizen met kinderen kan geweldig leuk zijn, maar om van je verre reis een echte droomreis te maken is een goede voorbereiding belangrijk. Als je met (kleine) kinderen reist, zal je tempo een stuk lager liggen dan wanneer je zonder kinderen rond trekt. De meeste kinderen zijn niet dol op ‘onderweg zijn’ en vinden het fijn om ergens langer te blijven en vertrouwd te raken met een plek. Grotere kinderen vinden het vaak juist een spannend avontuur om weer naar een nieuwe bestemming te trekken.”

Is het wel verantwoord reizen met kids?

“In het drukke Amsterdam, waar wij wonen, zijn plenty gevaren voor kleine kinderen. Toch verhuizen we niet naar een benedenwoning in een autovrij, rustig plattelandsdorpje met een tuin zonder vijver. Want wat moet je dan (hypothetisch gezien) met de gevaarlijke hond van de buurman? Risico’s horen bij het leven, daar ontkom je niet aan. Belangrijk is dat je je bewust bent van de gevaren en de nodige maatregelen treft, zodat je reis geen onverantwoordelijke onderneming wordt. Ik ben van mening dat als je goed voorbereid op reis gaat, reizen met kinderen verantwoord én ontzettend leuk kan zijn.”

Vanaf welke leeftijd raad je reizen met kleine kinderen aan?

“Afgelopen voorjaar kwamen we in Thailand tijdens een boottocht een Engelse vrouw tegen met haar baby’tje van zeven weken. Tja, waar liggen grenzen? Een baby’tje van zeven weken zou ik waarschijnlijk niet snel naar tropische oorden meeslepen. Ik kan me voorstellen dat je voor kinderen tussen negen maanden en twee jaar meer je best moet doen om ze zich veilig te laten voelen. Zorg voor vastigheid door vaste rituelen uit te voeren, waar je ook bent. Een eigen bedje dat meereist en vergeet de favoriete knuffel niet!”

Waar liep je zelf tegenaan op je reizen?

“Tijdens onze eerste reis van drie maanden door Thailand was Imme vijftien maanden en Jente drie jaar. We veronderstelden dat in de meeste hotels of guesthouses wel babybedjes zouden zijn. Niet dus. Het slapen was vaak een drama wat ons veel gebroken nachten opleverde. Toen we een klein jaar later weer op reis gingen, hebben we voor allebei onze meiden een eigen bedje meegenomen. Ze sliepen heerlijk en vertrouwd. Het was het extra gewicht meer dan waard!”

Wat maakt reizen met kinderen bijzonder?

“Reizend door de ogen van kinderen ziet een land er ineens heel anders uit. Door de kinderen heb je ook sneller contact met lokale bevolking. Je wordt iets minder als toerist gezien en vaker als mede-ouder. Voor je het weet sta je in een speeltuintje in Phnom Penh te keuvelen met Cambodjaanse moeder over peuterpubergedrag.
Ook is het heel fijn dat je tijdens een reis met alle aandacht kunt volgen hoe je kinderen groeien en ontwikkelen. Je leert ze door en door kennen. Wij hebben hierdoor een veel sterkere en intiemere band met ze gekregen. Ook de kinderen onderling zijn veel meer speelmaatjes geworden en veel minder concurrenten van elkaar. Daar zullen zij en wij nog lang plezier van hebben.”

Reageer op artikel:
Verre reizen met kinderen
Sluiten