Redactie
Redactie Gezin 7 jun 2018

Verre reizen: vaccinaties

Jaarlijks reizen zo'n half miljoen Nederlanders af naar verre oorden. Even niet met de tent naar Frankrijk of Spanje, maar per vliegtuig verre culturen bezoeken met het gezin. Een reis naar dergelijke (sub)tropische landen, maar ook in andere landen met slechte hygiënische omstandigheden zoals enkele Oost-Europese landen, kan een bedreiging zijn voor jullie gezondheid.

Om een maximale bescherming tegen exotische ziekten te krijgen, kan iedereen zich bij de GGD tegen een groot aantal ziektes laten inenten. Soms is een inenting voor het voorkomen van ziekten niet voldoende. Om jezelf en je gezin optimaal te beschermen dien je als reiziger in het buitenland een aantal leefregels in acht te nemen, die er op gericht zijn het besmettingsrisico zo klein mogelijk te houden. Een aantal voorbeelden:

  • Hoe verleidelijk die kraampjes met exotisch fruit langs de weg ook ogen, het is niet aan te raden de auto langs de kant te zetten. Bacteriën, virussen en parasieten vinden uitgestald (opengesneden) fruit in deze kraampjes heerlijk vertoeven. Infectie door dit soort voedsel is nog steeds de meest voorkomende oorzaak van La Turista, oftewel: reizigersdiarree.
  • Ook het drinken van leidingwater kan dunne ontlasting veroorzaken. Let bijvoorbeeld ook op ijsblokjes in koude dranken of bijvoorbeeld groenten die met dit leidingwater gewassen zijn.

Extra informatie

Tijdens de vaccinatieafspraak met de arts of verpleegkundige van de GGD wordt je over de leefregels welke je in acht moet nemen uitgebreid geïnformeerd. Ook informeren ze je over de risico’s van bepaalde vaccinaties en geneesmiddelen, alleen of wanneer ze met andere geneesmiddelen worden gebruikt.

Wanneer

Soms heb je meer dan één inenting nodig en de meeste inentingen hebben tijd nodig om in te werken. Soms is een herhalingsprik nodig. Het is daarom van groot belang voor iedereen die zo’n verre reis gaat maken tijdig een afspraak te maken bij de plaatselijke GGD. Maak in ieder geval 6 weken voor vertrek een afspraak!

Zwanger op reis

Het is belangrijk om goed af te wegen of een reis naar de subtropen of tropen tijdens de zwangerschap nou wel echt gemaakt moet worden. Wanneer er tijdens de zwangerschap of tijdens vorige zwangerschappen ernstige problemen zijn ontstaan of wanneer je een ziekte of flinke bloedarmoede hebt, is het sterk aan te raden om met de huisarts of specialist te overleggen of een verblijf in deze gebieden wel verantwoord is.

De kleine globetrotters

Wanneer je naar een exotische bestemming gaat, controleer dan of je kind alle basisvaccinaties heeft gehad. Neem een kopie van de vaccinatiekaart mee als je naar de GGD gaat voor de extra inentingen. Voor kinderen die langdurig of regelmatig reizen naar landen waar tuberculose veel voorkomt en waar de medische infrastructuur van een laag niveau is, kan vaccinatie tegen tuberculose zinvol zijn.

Aanbevolen inentingen

Onderstaande aanbevolen inentingen zijn zeer globaal. Ieders persoonlijke inentingsprogramma en malaria-advies is afhankelijk van de manier waarop je reist, de tijdsduur van de reis en welke gebieden je op de bestemming bezoekt. Tijdens de vaccinatie afspraak wordt hier door de GGD uitgebreid op ingegaan.

Afrika

Voor bijna alle Afrikaanse landen worden inentingen tegen difterie, tetanus en polio (DTP) en hepatitus A ( besmettelijke geelzucht) en het slikken van malariatabletten sterk aangeraden. Sommige Afrikaanse landen stellen inenting tegen gele koorts verplicht.

Azië

Voor de meeste Aziatische landen zijn inentingen tegen DTP, hepatitus A en buiktyfus en het slikken van malariatabletten aanbevolen, ook voor degenen die alleen aan strandvakantie hebben gepland. Dit advies geldt niet voor Hong Kong, Singapore en Japan.

Latijns Amerika

Aanbevolen worden DTP en hepatitus A en in veel landen ook malariatabletten en een vaccinatie tegen gele koorts. Veel hangt af van het land en de streek waar je naartoe reist.

Oost-Europa

Voor de meest Oost-Europese landen worden DTP en hepatitus A aanbevolen. Dat heeft te maken met de slechte hygiënische omstandigheden. In sommige gevallen worden ook malariatabletten aanbevolen.

Vaccinatielijn

Wil je een gedetailleerder overzicht van inentingen die voor bepaalde streken worden aangeraden? Dan is er een speciaal telefoonnummer opengesteld. Je kunt bellen met: 0900-9584 ( 0,45 eurocent per minuut). Via deze lijn krijg je te horen welke vaccinaties raadzaam zijn voor jullie reisbestemming.

Reageer op artikel:
Verre reizen: vaccinaties
Sluiten