Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Verzorging van je baby’s geslachtsdelen

Je baby wassen gaat vaak vanzelf, maar zijn geslachtsdelen hebben iets meer aandacht nodig. Hoe maak je de geslachtsdelen van je baby eigenlijk het beste schoon? En hoe komt het dat de schaamlippen van meisjes en de balletjes van jongens na de geboorte opgezwollen zijn? 

Geslachtsdelen van meisjes verzorgen

De vagina van je baby hoef je in principe alleen met wat water schoon te maken. Als de schaamlippen rood zijn, kun je er een beetje vaseline of zalf opsmeren.

  • Spreid voorzichtig de schaamlipjes met je vingers en strijk met een nat watje voorzichtig eenmaal van voren naar achteren. Zo kunnen er geen bacteriën van de ontlasting in de vagina komen. 

Je baby in bad Naast je baby's geslachtsdelen hebben ook zijn hals, navel, billen, liezen, tenen en oksel iets meer aandacht nodig. Eigenlijk alle huidplooien dus. Dit geldt ook voor het afdrogen, anders krijgt je baby uitslag. Lees hier nog meer handige tips voor het badderen »

Geslachtsdelen van jongens verzorgen

De voorhuid bij jongetjes zit na de geboorte nog vast. Dat blijft voorlopig zo. Probeer de voorhuid dus ook niet te verschuiven. Als er met een stevige straal kan worden geplast, is er geen reden tot ongerustheid.

  • Je hoeft je nu nog geen zorgen te maken over het schoonmaken onder de voorhuid. Hier kunnen nu geen ontstekingen komen, omdat er geen bacteriën bij kunnen. Maak met een nat watje de plooi onder het balzakje schoon en besteedt een beetje meer aandacht aan de uitgang van de plasbuis.

Opgezwollen geslachtsdelen

Na de geboorte zijn de geslachtsdelen van je baby wat gezwollen, dit is heel normaal. De schaamlippen van meisjes lijken wel opgeblazen te zijn en de balletjes van jongetjes zijn in verhouding heel groot. Dit komt doordat de placenta vlak voor de geboorte nog hormonen afgeeft. Meisjes kunnen bovendien wat vaginale afscheiding (wit of helder van kleur) of vaginaal bloedverlies hebben. Een paar dagen na de bevalling nemen je baby’s geslachtsdelen weer normale proporties aan. 

Reageer op artikel:
Verzorging van je baby’s geslachtsdelen
Sluiten