Redactie
Redactie Lifestyle 11 jun 2018

Vier je successen

Iedereen is dol op complimentjes! Toch weten maar weinig vrouwen zich een houding te geven wanneer er een compliment word uitgedeeld. Mama en Zo geeft tips om gracieus complimenten in ontvangst te nemen én hoe eens wat vaker complimentjes uit te delen.

Uit onderzoek – recent gepubliceerd in de Britse krant The Daily Mirror – blijkt dat mannen helemaal geen complimenten meer aan vrouwen dúrven geven. Dat heeft er alles mee te maken dat vrouwen, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek, altijd naar achterliggende motieven zoeken. Dat terwijl 9 op 10 vrouwen graag een compliment krijgt. En dan niet over hun borsten of billen (hoewel dat op zijn tijd ook best op prijs wordt gesteld) maar liever over hun manager- of moederschap.

Ontvangen

Dus weg met die valse bescheidenheid! Zo neem je in – drie stappen – een compliment in ontvangst.

  • Geniet – Adem rustig in en uit en luister aandachtig naar wat er gezegd wordt.
  • Geloof – Geloof wat er gezegd wordt. Denk niet meteen cynisch: “Wat moet je van me?” of onzeker “Dat zegt hij alleen maar om aardig te zijn.”
  • Accepteer – Zie ieder compliment als een klein cadeautje. Als je er eentje krijgt zeg je met een grote glimlach dus netjes: “Dankjewel,” en niet “Dat valt wel mee,” of “ Het stelt niets voor.”

Als je nog een stapje verder wilt gaan, kun je zeggen hoe fijn je het vindt dit compliment te krijgen. Bijvoorbeeld omdat je erg nerveus was voor de presentatie, of omdat je in de winkel nog even twijfelde of je dat mooie truitje wel moest kopen.

Geven

Een manier om beter te worden in complimentjes ontvangen, is door er zelf een boel uit te delen. Als je zelf gefocust bent op het positieve in anderen, besef je ook waarom anderen positief zijn over jou.

  • Echt – Wees bij het geven van een compliment altijd oprecht. Complimentjes zijn een uitstekende manier om een gesprek te openen. Maar “Wat was dat een interessante presentatie!” komt nooit echt over als je de helft van de tijd je gegaap maar met moeite hebt weten te onderdrukken.
  • Dubbelzinnig – “Wat een mooi truitje heb je aan,” is een prima compliment. “Veel beter dan wat je gister aan had,” haalt je woorden weer volledig onderuit.
  • Publiek – Weet wanneer je een compliment moet geven. “Jij ziet er een stuk modieuzer uit dan de rest van onze collega’s,” kan nog net in een onderonsje op het damestoilet. Maar zeker niet aan tafel tijdens het jaarlijkse bedrijfsetentje.

Vier zelf je successen

Jezelf complimentjes geven, lijkt misschien wat arrogant, maar is goed voor je zelfbeeld en zelfvertrouwen.

  • Geef jezelf een complimentje zo vaak je kunt. Sta niet te veel stil bij wat je verkeerd doet, maar bij wat je dagelijks allemaal voor elkaar brengt.
  • Maak een lijstje van wat je leuk vindt aan jezelf. Van je zorgzaamheid tot het kuiltje in je kin. Zelf als het een beetje stom klinkt mag het op het lijstje. Het is immers jouw lijstje.
  • Vraag iemand die je lief is, je partner of een goede vriendin zo’n lijstje over jou te maken. Op momenten dat je onzeker bent, kun je terug denken aan wat zij die voor jou belangrijk zijn, in jou waarderen.
  • Leg een persoonlijk ‘succesarchief’ aan .Bewaar lieve briefjes, mailtjes en positieve functioneringsverslagen.
Reageer op artikel:
Vier je successen
Sluiten