Redactie
Redactie Peuter 7 jun 2018

Vieze woorden-fase

Vieze woorden zoals poep, pies, piemel en shit; het is best even schrikken als die termen uit je peuters onschuldige mondje komen. Hoe ga je hiermee om? En hoelang duurt deze vieze woorden-fase?

Veel ouders schrikken of lachen juist als hun kind ineens een vies woord roept. Gelukkig is dit maar een fase, die begint als je kind ongeveer drie jaar is en duurt tot een jaar of acht. Kinderen testen op deze manier hun grenzen uit. Het is natuurlijk reuze interessant om te kijken hoever ze kunnen gaan en welke reactie jij geeft. Bekijk hier meer vreemde peutergewoontes »

Vieze woorden per leeftijd

Elke ontwikkelingsfase heeft zijn eigen vieze woorden. Zo zal je merken dat als je kind bezig is met zindelijk worden, de woorden poep, pies en piemel favoriet zijn. Omdat hij bezig is met poep en plas, snapt hij niet waarom hij het niet zomaar in de rondte mag roepen. Voor hem hangt er geen negatieve lading aan het woord; hij krijgt bijvoorbeeld wel een sticker als hij netjes op het potje plast.

Scheldwoorden leren op school

De eerste scheldwoorden vangen de meeste kids op de basisschool op. Natuurlijk weet hij nog niet wat woorden als shit, fuck en kut betekenen, maar je kind merkt wel dat de woorden een bepaald effect hebben. Vaak rond de zeven of acht jaar, worden kinderen zich bewust van het feit dat ze niet zomaar alles kunnen zeggen. Soms schieten ze dan zelfs de andere richting op en spelen ze politieagent: ‘Oh dat mag je niet zomaar zeggen!’.

Tips om te dealen met vieze woorden:

  • Probeer niet te lachen of heftig te reageren, dit daagt je kind juist uit om het vaker te doen. Train je pokerface!
  • Geef het goede voorbeeld. Mag je peuter geen vieze woorden gebruiken? Dan jij dus ook niet.
  • Leg duidelijk en rustig uit waarom je het niet leuk vindt dat hij die woorden gebruikt.
  • Soms gebruiken kinderen vieze woorden uit frustratie of woede. Is dit het geval? Ga dan het gesprek aan met je kind.
  • Beloon goed gedrag en geef complimentjes als hij netjes praat.
  • Relax! Het is maar een fase. Met een beetje begeleiding van jou, leert je peuter dit vanzelf af.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vieze woorden-fase
Sluiten