Sophie Nortier
Sophie Nortier Baby 11 apr 2021

Vitamine D en K; belangrijke bouwstenen voor je kind

Na de geboorte wordt er aangeraden je kind extra vitamine D en vitamine K te geven. Dit zijn namelijk belangrijke bouwstenen die bijdragen aan sterke botten en een goede bloedstolling. Maar wat doet het nou precies en wat zou er gebeuren als je dit niet doet?

Baby’s krijgen al een heleboel voedingsstoffen binnen via borst- of kunstvoeding, maar toch moeten ze daarnaast nog extra vitamine D en K krijgen. Dit is vooral omdat ze van deze specifieke vitaminen nog niet voldoende aanmaken of binnenkrijgen en tekorten hieraan ernstige gevolgen kunnen hebben.

Vitamine K

Vitamine K is belangrijk voor een goede bloedstolling en wordt aangemaakt in de dikke darm. Maar baby’s maken dit pas zelf na drie maanden aan. De voeding waar we dit ook uit halen, krijgen baby’s pas vanaf een maand of vier. Het wordt uiteraard wel toegevoegd aan kunstvoeding, maar niet voldoende.

Daarom wordt er aangeraden om de baby dagelijks druppeltjes vitamine K te geven (a 150 microgram), tot deze drie maanden oud is of meer dan 500 ml flesvoeding krijgt. Er wordt op dit moment ook gekeken naar de mogelijkheid dit met een eenmalige injectie op te lossen.

Risico van tekort vitamine K

Omdat vitamine K helpt bij de bloedstolling, kan een tekort hiervan bloedingen geven.

Voedingsschema: dit heeft je baby nodig van maand tot maand

Vitamine D

Vitamine D helpt het lichaam calcium op te nemen uit voeding. En calcium helpt bij de groei van stevige botten en tanden. Net als vitamine K wordt vitamine D ook toegevoegd aan flesvoeding en zit het in allerlei soorten eten, zoals vette vis, vlees en eieren. Naast voeding neemt ook je huid vitamine D op uit zonlicht.

Toch is dit niet voldoende bij jonge kinderen. Daarom wordt er aangeraden ook vitamine D dagelijks bij te geven via druppeltjes of later tabletjes (10 microgram) tot ze vier jaar zijn.

En omdat mensen met een donkere of getinte huid minder vitamine D opnemen uit zonlicht, is het voor hen van belang dat ze hun hele leven vitamine D bijnemen.

Risico van tekort vitamine D

Bij volwassenen kan een tekort aan vitamine D tot vervelende klachten leiden. Maar bij kinderen kan het tekort leiden tot de zeldzame botaandoening Rachitis, ook wel de Engelse ziekte genoemd.

Hoeveel beter is borstvoeding nou echt?

Als je een dosis mist

Het is niet erg wanneer je eens een dosis mist en je hoeft daarna niet een extra dosis te geven. Maar probeer het wel zo min mogelijk te vergeten. Een tip hiervoor is om het op een vast moment op de dag te geven. Bijvoorbeeld tijdens het ontbijt.

Lees ook: Ben je vegetariër en wil je borstvoeding geven? Let dan goed hier op

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vitamine D en K; belangrijke bouwstenen voor je kind
Sluiten