Redactie
Redactie Baby nieuws 12 jul 2018

Worden vitamine K-druppels vervangen door een injectie?

Ben jij van plan om na de geboorte je baby borstvoeding te geven? De gezondheidsraad stelt dat je baby dan na de bevalling direct een vitamine K-prik moet krijgen in plaats van vitamine K-druppels tijdens de borstvoedingsperiode. Ernstige bloedingen zouden zo worden voorkomen.

Vitamine K bij baby's?

Een baby die borstvoeding krijgt heeft vitamine K nodig. Vitamine K zorgt ervoor dat bloed goed stolt. Om de eerste drie levensmaanden door te komen heeft je baby een flinke voorraad nodig. Helaas is zijn eigen voorraad ontoereikend en ook borstvoeding vult het tekort onvoldoende aan. Voor de meeste kinderen is dit helemaal geen probleem. Echter wanneer een kind een leverziekte heeft, kan dit wel voor enstige bloedingen, in bijvoorbeeld de hersenen, zorgen. Hoe vaak dat voorkomt? Gemiddeld  twee tot vijf keer per jaar. Bij het UMC in Groningen ligt dit aantal zelfs nog iets hoger, omdat dit ziekenhuis gespecialiseerd is in leveraandoeningen bij kinderen.

Injectie versus druppels

Maar waarom zou een injectie dan beter zijn dan druppels? Om de simpele redan dat vitamine K-druppels op basis van olie zijn. En juist wanneer een kind een leveraandoening heeft, worden vetstoffen niet opgenomen. Onderzoek uit bijvoorbeelde de Verenigde Staten, Groot Britannie en Denemarken, waar kinderen wél een vitamine K-injectie krijgen, toont aan dat daar minder kinderen met bloedingen voorkomen.

Alle baby's een injectie?

Alleen baby's van van wie de moeder van plan is borstvoeding te geven, komen in aanmerking voor de injectie. Jaarlijks zijn dat er 135.000. Krijgt een baby flesvoeding, dan krijgt het kind door poedermelk al voldoende vitamine K binnen, die ook door kinderen met leverproblemen goed is op te nemen. Als een kind overgaat van borstvoeding op flesvoeding is een overschot vitamine K niet schadelijk, aldus de Gezondheidsraad.

Injectie bij geboorte?

Het idee dat je pasgeborene direct een injectie krijgt zal je misschien tegenstaan. De eerste vaccinatie krijgt een new born nu pas bij zes tot acht weken op het consultatiebureau. Volgens de Gezondheidsraad is de vitamine K-injectie wel wat pijnlijk, maar zijn de bijwerkingen verwaarloosbaar. Bovendien is het geen vaccin waar het afweersysteem van de baby op reageert, maar puur een aanvulling van vitamines.

Alle kinderen een inenting?

Naast de inenting blijft er ook nog steeds de mogelijkheid van druppels.De Gezondheidraad beveelt  in dat geval wel een hogere dosis aan: 3 x 2 milligram: na de geboorte, na 4-6 dagen en na 4-6 weken.

Beschikbaarheid inenting

Voorlopig is de inenting nog niet beschikbaar. De Gezondheidsraad heeft zijn advies gericht aan de minister van Volksgezondheid. Die moet beslissen over de invoering.

Wat vind jij? Moet de Vitamine K-inenting verplicht worden voor baby's die borstvoeding krijgen?

Bron: Ad.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Worden vitamine K-druppels vervangen door een injectie?
Sluiten