Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Zwanger worden 28 feb 2020

Vleesbomen in je baarmoeder; wat zijn de risico’s?

Het klinkt eigenlijk een beetje eng of misschien zelfs onsmakelijk: vleesbomen. In het gekste geval doet het je misschien zelfs denken aan een slavink die zich in je baarmoeder heeft genesteld.

Maar wat zijn vleesbomen precies? Hoe vaak komen ze voor in je baarmoeder en kan dit ernstige consequenties hebben? Wij vertellen je er meer over in dit artikel.

Wat zijn vleesbomen?

Vleesbomen zijn eigenlijk niets meer en minder dan goedaardige verdikkingen die voorkomen in de spierwand van je baarmoeder. De wetenschappelijke term ervoor is Myoom of myomen. Het is het belangrijkste om in het achterhoofd te houden dat de groei van deze vleesbomen in je baarmoeder nooit kwaadaardig zijn. Wel kan je er toch flink last van krijgen, als deze op een vervelende plek zitten, of als ze erg groot worden.

De verdikkingen in de spierwand van je baarmoeder kunnen ontstaan en groeien onder invloed van hormonen oestrogeen en progesteron. Echt bijzonder zijn ze ook niet; volgens verschillende artsen worden vleesbomen opgemerkt bij 1/3e tot soms wel de helft van de vrouwen in hun vruchtbare periode.
Vaak heb je niet eens in de gaten dat je een vleesboom in je baarmoeder hebt zitten. Als deze klein van stuk zijn, heb je hier vaak helemaal geen last van. Pas als deze groter wordt, of wanneer je voor gynaecologisch onderzoek naar een arts gaat, kunnen ze worden opgemerkt.

Vleesbomen kunnen enorm variëren in omvang. Soms zijn ze niet groter dan een speldenknop. De kans is groot dat je er dan helemaal geen last van hebt, en dat de verdikkingen zelfs niet eens te zien zijn op een echo, of middels een hysteroscopie, waarbij een arts met een cameraatje in je baarmoeder kijken.
Maar in andere gevallen kunnen vleesbomen uitgroeien tot enorme bulten, met soms wel een omvang van 20 centimeter of meer!

De mogelijke gevolgen van vleesbomen

Er kunnen dus rustig jaren zonder fysieke problemen voorafgaan aan de ontdekking van een vleesboom. Als deze heel erg klein is, is de kans groot dat een arts hier niets mee zal doen. Maar als de vleesboom groter is, of als deze zich op een ongemakkelijke positie in je baarmoeder bevindt, kan er besloten worden tot behandeling.

Als een vleesboom groot is, of gelokaliseerd is op een vervelende plek, kan je last hebben van de volgende verschijnselen:

  • lage rugpijn
  • een drukkend gevoel in je onderbuik (met druk op de blaas of de endeldarm)
  • hevige menstruaties met veel pijn
  • langdurige menstruaties met veel bloedverlies
  • (hevige) buikpijn

Ook kunnen myomen van invloed zijn op je vruchtbaarheid. Als deze op een bepaalde plek in de baarmoeder zitten, kan dit betekenen dat eileiders worden afgesloten, of dat het moeilijker kan worden voor een bevruchte eicel om zich in te nestelen.
Als een natuurlijke zwangerschap langer dan anderhalf jaar uitblijft, en je mogelijk last hebt van een of meerdere van de bovenstaande symptomen, is het verstandig om een arts te raadplegen.

Vleesbomen tijdens de zwangerschap

Over het algemeen zouden vleesbomen het ontstaan van een zwangerschap niet in de weg moeten staan. Als de myomen klein zijn, is het effect er van nihil. Maar als de myomen groter zijn, kan natuurlijk zwanger worden een uitdaging zijn.

Als je eenmaal zwanger bent, zal er tussen de 8 en 10 weken een inwendige echo bij je worden gemaakt. Dit wordt in eerste instantie gedaan om te checken of er een embryo en een vruchtzak aanwezig is, en of er mogelijk al sprake is van hartactie. Maar de arts zal tijdens deze echo ook kijken naar de conditie van de rest van je baarmoeder. Hij of zij zal extra attent zijn op de aanwezigheid van mogelijke vleesbomen.

Als deze aanwezig zijn, en ze zijn van een groter formaat, zou dit mogelijk complicaties kunnen opleveren tijdens je zwangerschap. Denk aan een miskraam, een vroeggeboorte of een baby in stuitligging. Ook kan er door de aanwezigheid van een vleesboom besloten worden tot een Keizersnede. Daar kan sprake van zijn als de myoom zich meer aan de onderkant van de baarmoeder bevindt, waardoor het mogelijk de bevalling kan belemmeren.

Mocht er bij jou een myoom worden geconstateerd als je zwanger bent, is dat helemaal geen reden tot paniek. Je kan er vanuit gaan dat je verloskundige en arts deze goed in de gaten houden. Stel jezelf gerust met het feit dat ingrijpen in de meeste gevallen niet nodig is.

Behandeling van een myoom

Als artsen uiteindelijk toch besluiten tot de behandeling van een myoom, zijn daar verschillende behandelingen mogelijk. Door het toedienen van medicatie, kan de natuurlijke hormoonhuishouding in je lichaam beter gereguleerd worden. Dit kan tot gevolg hebben dat de vleesboom minder hard groeit.

Mocht de vleesboom te groot worden bevonden, of zich bevinden op een ongunstige plek, kan er ook overgegaan worden tot een operatie. Deze kan middels een cameraatje plaatsvinden via de vagina, of via de buikholte, met een kijkoperatie. In een enkel geval wordt er besloten tot het verwijderen van de baarmoeder. Dit besluit zal echter bijna nooit gemaakt worden als je een jonge vrouw bent met een nog niet vervulde kinderwens.

Bron: UMC Utrecht

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vleesbomen in je baarmoeder; wat zijn de risico’s?
Sluiten