Redactie
Redactie Gezin 6 jun 2018

Vliegen met je baby

Lekker met je kind op vakantie naar zonnig Griekenland of op familiebezoek in Canada? Voorkom een desastreuze vliegreis en bereid je goed voor. Vliegen met je baby kan best!

Baby’s tot twee jaar vliegen voor weinig geld met je mee. Je hoeft namelijk geen volledige stoel te betalen, omdat je kind bij je op schoot zit. Je betaalt maar 10% van de gewone prijs. Overweeg een eigen stoel voor je kind als hij bewegelijk is en niet graag stil op schoot zit. Is je kind ouder dan twee jaar? Dan betaal je 67% van de normale prijs.

Leeftijd

Vliegen wordt afgeraden als je kind jonger is dan zes weken. De longetjes van je kind kunnen de luchtdruk dan misschien nog niet goed aan. Vliegen kan daarom gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Zeker voor langeafstandsvluchten is het advies om te wachten totdat je kind ouder dan tien maanden is.

Boeken

Let tijdens het boeken op de extra voorzieningen van de vliegtuigmaatschappij. Hebben ze  bijvoorbeeld verschoningsplanken in de toiletten? Babymaaltijden? Kun je gebruik maken van een babybedje? Hebben de stoelen privé-televisieschermpjes met spelletjes en kinderprogramma’s? Reis verder met de minst mogelijke overstappen. En kies het liefst voor een nachtvlucht. De meeste kinderen slapen namelijk prima in een vliegtuig.

Handbagage

Op vakantie met kinderen vergt veel plan- en pakwerk. Als je gaat vliegen, moet je ook nog eens efficiënt omgaan met je handbagage. Wat neem je mee op een vlucht en wat mag je absoluut niet vergeten? Hier een handige lijst met de belangrijkste dingen, afhankelijk van de leeftijd van je baby natuurlijk!

 • Luiers.
 • Billendoekjes en snoetenpoetsers
 • Een tasje voor de vieze luiers.
 • Setje kleding. (Denk er aan dat het in een vliegtuig vaak aan de koude kant is)
 • (Hand)doek of een matje om op te verschonen.
 • Drinkbeker en/of tuitfles.
 • Speen.
 • Babyvoeding.
 • Lepeltje.
 • Speeltjes en/of knuffel.
 • Slabbertje en spuugdoekje.
 • Een dekentje. (Om je kind warm te houden en privacy als je borstvoeding wilt geven)
 • Iets te knabbelen zoals soepstengel of rijstewafeltjes.
 • Een extra shirt voor jezelf, voor als je kind per ongeluk op je spuugt.

Tijdens de vlucht

Geef je kind tijdens het stijgen en landen iets te eten of drinken of een speentje. Dit vermindert de druk en helpt tegen zere oortjes. Als je met een nachtvlucht vliegt, is de kans groot dat je kind lekker de hele reis slaapt. Vlieg je overdag dan is het handig wat achter de hand te hebben om je baby bezig te houden. Wees creatief en neem ‘slimme’ speeltjes mee. Laat alle speeltjes met knipperlichten en alarmen thuis, anders gaan je medereizigers meteen al protesteren.

Zoethouders

Denk aan papier en kleurpotloodjes, knuffelbeertjes, poppen en boekjes. Heb je een vlucht waar schermpjes aanwezig zijn, dan kun je je kind een tijd zoet houden met een filmpje. Zijn er geen schermpjes dan kun je een tablet met muziek of filmpjes meenemen. Af en toe iets eten en drinken houdt ze ook bezig. En een klein cadeautje als de verveling toeslaat, doet ook wonderen.

Trek het je niet aan

Moet je baby onverhoopt toch erg huilen tijdens de vlucht, probeer hier dan niet te gestresst van te raken. Er komt een einde aan de vlucht en het is voor jou en je baby net zo vervelend als voor de mede-passagiers. Het kan helpen om afspraken te maken met je partner over wie wanneer de baby zoet houdt . Zo voorkom je dat jij de hele reis met je baby bezig bent.

Reageer op artikel:
Vliegen met je baby
Sluiten