Vliegen als je zwanger bent: dit zijn de spelregels

Gefeliciteerd, je bent zwanger! Een spannende tijd breekt aan. Je ziet uit naar de komst van je kindje, maar het is belangrijk dat je ook nog geniet van je tijd zonder baby. Een vakantie plannen is dus een goed idee. Maar vliegen als je zwanger bent, mag dat wel?

Er bestaat veel onduidelijkheid over vliegen tijdens je zwangerschap. In welke situaties is het onveilig, en tot wanneer kan het? En wat zijn andere factoren om rekening mee te houden als je een vlucht boekt als je zwanger bent? Wij zetten de belangrijkste punten voor je op een rij.

Vliegen tijdens zwangerschap

Over het algemeen kunnen we je in dit artikel goed nieuws brengen. Vliegen als je zwanger bent is in principe helemaal oké. Dit houdt echter wel in dat er sprake moet zijn van een ongecompliceerde zwangerschap tot nu toe. Als je bijvoorbeeld een hoge bloeddruk hebt of je verliest wat bloed, is het verstandig om je vakantie eerst met je arts te bespreken. Dit geldt ook voor vrouwen die al vaker een miskraam hebben gehad, of vroegtijdige weeën hebben gekregen. Het is dan belangrijk om misschien juist het eerste trimester af te wachten, of misschien na 24 weken niet meer het vliegtuig in de stappen. Jouw zorgverlener kan je hierin het beste adviseren.

Het is hoe dan ook belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Heb je veel last van (ochtend)misselijkheid? Dan kunnen we je garanderen dat de vliegreis behoorlijk zwaar voor je zal zijn. Of heb je juist snel last van je rug en bekken? Dan duurt een vlucht naar New York ontzettend lang! Beslis dus aan de hand van je lichaam wanneer het de beste tijd is voor jou om een vlucht te boeken.

Wanneer mag je niet meer vliegen?

Doorgaans mag je als zwangere vrouw nog vliegen tot de 36e week van je zwangerschap. Maar er zijn steeds meer maatschappijen die dit vervroegen naar 27 weken, omdat de kans op een vroeggeboorte dan groter wordt. Veel maatschappijen willen graag een uittreksel van je (huis)arts zien waarop de uitgerekende datum van je baby staat vermeldt, als ze zien dat je zwanger bent. Zo kunnen ze het risico beter inschatten.
Twijfel je of je met jouw zwangerschapsduur nog wel mag vliegen? Neem dan altijd eerst contact op met de vliegmaatschappij, voordat je je tickets boekt! Over het algemeen kan je er vanuit gaan dat ze op korte vluchten wat coulanter zijn, dan bij lange, intercontinentale vluchten.

De beste tijd om te vliegen is doorgaans in het tweede trimester. Je bent minder misselijk en moe, maar de omvang van je buik is nog te overzien. Vliegen tussen week 14 en week 27 zijn dus de beste weken

Veiligheid voor je baby

Geen zorgen, vliegen is doorgaans veilig voor je baby. De metaaldetectors op vliegvelden werken niet op basis van röntgenstraling, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken. Je baby ondervindt ook geen last van de luchtdruk in de cabine. Probeer wel zoveel mogelijk vluchten in kleine vliegtuigjes te vermijden, omdat hier geen luchtdruk in de cabine aanwezig is.

Risico’s voor jou

Het grootste risico voor jou, als je kiest voor een (lange) vlucht, is de kans op trombose. Dat betekent dat er een bloedstolsel ontstaat in de diepere aderen in je bekken of been. Als dit stolsel loskomt, kan dit doorschieten naar je longen, wat een longembolie tot gevolg kan hebben.

Voor iedereen is het daarom belangrijk om goed te blijven bewegen tijdens een vlucht. Loop regelmatig rond, stretch, en doe oefeningen als je in je stoel zit. Dit is nog belangrijker als je zwanger bent! Draag losse kleding, drink veel water en boek een stoel aan het gangpad, zodat je op elk moment de benen even kan strekken.

Meer lezen?

Reageer op artikel:
Vliegen als je zwanger bent: dit zijn de spelregels
Sluiten