6 x voedingsmiddelen die het brein van je baby stimuleren

De eerste hapjes van je baby kun je gerust een mijlpaal noemen. Je zoon of dochter is niet meer alleen aangewezen op fles- of borstvoeding en gaat over op vast(er) voedsel. Maar wat moet je als ouder geven? Een stuk fruit, een bakje yoghurt of toch liever een geprakte avocado?

We delen zes voedingsmiddelen die goed zijn voor de ontwikkeling van het brein van je baby.

Voeding voor hersenen

De eerste twee jaar van ons leven worden de hersenen gevormd en dat vormt dan weer een basis vormen voor onze gezondheid en welzijn op latere leeftijd. Dat het dus belangrijk is voor je baby om het brein te stimuleren moge duidelijk zijn.

En het stimuleren van het brein van je baby kun je als ouder onder meer doen door het geven van de juiste voeding. Het zorgt er niet alleen voor dat kinderen goed groeien, maar kan ook de ontwikkeling van de hersenen stimuleren. We vertellen om welke voeding het gaat.

1. Yoghurt

Yoghurt is een goede, voedzame optie omdat ‘t calcium, eiwitten en gezond vet bevat. Vooral calcium is essentieel voor de ontwikkeling van de hersenen omdat ‘t de zenuwfunctie reguleert. Overigens zijn de gezonde vetten in yoghurt ook goed voor het brein. Het zal de ontwikkeling van hersencellen stimuleren.

2. Avocado

Naast dat de meeste kinderen gek zijn op gepureerde, romige avocado is ‘t ook nog eens hartstikke gezond. De voedzame vrucht met gezonde vet, vitamines en mineralen is goed voor de ontwikkeling van de hersencellen. En ook mooi meegenomen: doordat de vrucht zacht is, is een avocado gemakkelijk te verteren voor je baby.

3. Ei

Je zult het misschien niet meteen verwachten, maar een ei en dan met name de eidooier is hartstikke gezond. De dooier bevat choline, een soort vitamine B, dat myeline vormt. Waarom dat dan goed is? Omdat de stof de verbindingen tussen neurotransmitters bedekt. De hersenverbindingen in het brein worden daardoor goed aangelegd en verbonden.

4. Vette vis

Vet is dus goed voor het brein en dus is vette vis ook een goed voedingsmiddel om te geven aan je baby. Het bevat grote hoeveelheden omega 3-vetzuren die de communicatie tussen zenuwcellen in stand houdt. Onder vette vis wordt onder meer zalm, tonijn, paling en haring verstaan.

5. Fruit

Het gaat natuurlijk om balans, maar ook suikers zijn essentieel om de hersenen actief te houden. Het is dus goed om je kindje iedere dag een stuk fruit te geven, zodat de ontwikkeling van het brein wordt gestimuleerd. Nogmaals: de inname moet in balans zijn. Te veel suiker kan de gezondheid van je kind schaden.

6. Peulvruchten

We verstaan onder meer bruine, witte en zwarte bonen, linzen, kikkererwten en sojabonen onder peulvruchten. Ze bevatten allemaal grote hoeveelheden ijzer. En dat is belangrijk voor de opname van zuurstof door de longen, die via het bloed naar de hersenen gaat. Misschien herken je het ook bij jezelf: een ijzertekort kan zorgen voor een gebrek aan concentratie.

Disclaimer: wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheid en klachten (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen en hun kinderen. Heeft je kind last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met een huisarts.

Meer lezen?

Mother.ly

Reageer op artikel:
6 x voedingsmiddelen die het brein van je baby stimuleren
Sluiten