Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Baby 16 mei 2021

Zo test je je kind op voedselallergieën als je begint met vast voedsel

Het kan een spannende, maar ook leuke tijd zijn, als je je baby voor het eerst vast voedsel laat proeven. Toch is voorzichtigheid hier bij geboden: ongeveer 1 op de 10 baby’s is in mindere of meerdere mate intolerant of allergisch voor bepaalde voedingsmiddelen.

Hoe test je je baby op voedselallergieën als je begint met vast voedsel? En welke allergieën komen doorgaans het vaakst voor? Wij geven je tips.

Voedselallergieën bij baby’s

Het is volstrekt logisch dat je het als ouder best spannend vindt om je baby voor het eerst vast voedsel te laten proeven. Het is namelijk een gegeven dat allergieën relatief vaak voorkomen bij kinderen onder 1 jaar.
Zij zijn vaker allergisch voor bepaalde voedingsstoffen, omdat het maagdarmkanaal nog niet helemaal is volgroeid. Door de nog grote openingen in de darmwand passeren grotere brokstukken eiwitten makkelijk de darmwand, waardoor bepaalde stoffen sneller in het bloed terechtkomen. Het goede nieuws is echter wel dat veel baby’s over hun allergie heen groeien als ze ouder worden.

Hoe introduceer je bepaalde voeding het beste bij je baby, en hoe ga je om met een eventuele allergische reactie?

De meest voorkomende allergieën bij baby’s

Heidi Young is een klinisch verpleegkundige uit Australië, die zich gespecialiseerd heeft in voedselallergieën bij kinderen onder 1 jaar. Zij geeft in een interview aan dat in Australië ongeveer 1 op de 10 baby’s een intolerantie heeft tegen bepaalde voedingsstoffen. Maar wees niet getreurd, als baby’s eenmaal ouder zijn dan 1 jaar, heeft nog maar 4 tot 8% van de kinderen last van een allergie.

De meest voorkomende voedselallergieën bij baby’s zijn:

 • Koemelk
 • Kippenei
 • Soja
 • Pinda
 • Noten
 • Sesam
 • Schaaldieren
 • Vis
 • Tarwe

Voedselallergieën bij baby’s uiten zich het vaakst op de volgende manieren:

 • Maag- of darmklachten
 • Huidklachten
 • Luchtwegproblemen, bijvoorbeeld veel slijmvorming
 • Allergisch eczeem

Bron: Voedselallergie.nl

Introductie van vast voedsel

Volgens Young is de kunst van de introductie van voedsel, gewoon door het te geven aan je kind. Zodra je baby begint met vast voedsel, is het belangrijk hier de tijd voor te nemen.
Geef je baby in eerste instantie ongeveer 1/8e theelepel van een bepaalde stof, rechtstreeks in de mond. Smeer het niet op de tong of lippen, maar geef het aan je kindje. Kijk hoe je kindje hier op reageert. Als er niets gebeurd of niets veranderd, geef je kindje een half uur later 1/4e theelepel. Dit bouw je verder op, met na een half uur een halve theelepel, tot uiteindelijk een hele theelepel. Hou constant in de gaten hoe je baby hier op reageert.
Blijft een reactie uit, geef je kindje dan ook de volgende dag weer een theelepel van dezelfde stof.

Young zegt dat als een allergische reactie uitblijft, het belangrijk is om je baby de stof in de dagen of weken er op te blijven geven. Soms kan een gevoelig afweersysteem juist een latere allergische reactie opbouwen tegen een bepaalde stof, als deze in eerste instantie wel is gegeven, maar daarna niet meer is gegeten. Blijf hier dus mee doorgaan als je kindje er goed op reageert.

Een andere tip die Heidi Young geeft, is om niet te lang te wachten met de introductie van bovenstaande voedingsmiddelen. Door deze juist al aan te bieden tussen de 4 en 8 maanden, zou je juist de kans op voedselallergieën bij baby’s verkleinen.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo test je je kind op voedselallergieën als je begint met vast voedsel
Sluiten