Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Zwanger worden 7 nov 2019

Dit zijn de voor- en nadelen van vruchtbaarheidsbehandelingen in het buitenland

Als je al een langere tijd zonder succes zwanger probeert te worden, kan dit leiden tot veel verdriet en frustratie. Hoewel er in de loop der jaren steeds meer behandelingen in Nederland mogelijk zijn, kiezen stellen steeds vaker voor vruchtbaarheidsbehandelingen in het buitenland.

Wat zijn de voor- en nadelen van vruchtbaarheidsbehandelingen in het buitenland? Waarom kiezen steeds meer stellen voor een behandeling over de grens? Wij zetten de voor- en nadelen op een rij.

De voordelen van een vruchtbaarheidsbehandeling in het buitenland

 • De wachttijden voor bepaalde behandelingen zijn in het buitenland soms korter. Dit heeft voornamelijk betrekking op de wachttijd voor donorzaad of eicellen.
 • Sommige behandelingen zijn in het buitenland wel mogelijk, en in Nederland niet. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld het gebruik van een anonieme zaaddonor.
 • In het buitenland wordt vaak meer diagnostisch onderzoek gedaan om te achterhalen waarom een vrouw niet zwanger wordt, dan in Nederland.
 • Nederland is over het algemeen sturender in het vruchtbaarheidsproces. Dit betekent dat artsen in Nederland soms kiezen voor het stopzetten van behandeling, als zij de kans op een zwangerschap te klein achten. In het buitenland staat de autonomie van de patiënt vaak centraler. Dit betekent dat zo lang de patiënt het wil, behandeling langer mogelijk is.
 • Er worden andere of meer technieken toegepast om een zwangerschap tot stand te brengen, dan in Nederland. Denk hierbij aan ‘assisted hatching’, of ‘scratching.’ Meer informatie over de verschillende behandelingen die in het buitenland worden aangeboden, lees je hier.
 • Om de kansen op een zwangerschap te vergroten, worden er in het buitenland vaak meerdere embryo’s teruggeplaatst bij een IVF of ICSI behandeling, dan in Nederland.

De nadelen van een vruchtbaarheidsbehandeling in het buitenland

 • Het proces van behandeling in het buitenland is gecompliceerder. Als wensouder doe je er goed aan om verschillende klinieken met elkaar te vergelijken, en contact op te nemen met deze instanties, om al je vragen te laten beantwoorden. Er kan sprake zijn van een taalbarrière als je kiest voor een buitenlandse kliniek.
 • Het is niet altijd duidelijk of een behandeling in het buitenland vergoed wordt. Als je dit als wensouder niet goed uitzoekt, kan je verrast worden met zeer hoge kosten.
 • Behandeling in het buitenland kan zeer intensief zijn door de reistijd. Voor sommige behandelingen kan het soms nodig zijn om er meerdere weken achtereenvolgend te verblijven.
 • In het buitenland worden vaak andere, of meer behandelingen aangeboden dan in Nederland, maar hebben deze ook echt een meerwaarde voor jouw specifieke situatie?
 • Behandelingen in het buitenland bevinden zich nog vaker in een experimentele fase. Dit is vaak de reden waarom ze in Nederland nog niet worden aangeboden. Deze behandelingen kunnen op het eerste gezicht leiden tot betere resultaten, maar de de effecten op langere termijn zijn lang nog niet altijd bekend.
 • Buitenlandse klinieken gaan vaak langer door met behandelingen dan in Nederland. Dit kan een voordeel zijn, maar dit kan ook leiden tot valse hoop.
 • In het buitenland wordt er vaak meer dan 1 embryo teruggeplaatst bij een IVF of ICSI behandeling. Dit betekent een hogere kans op een zwangerschap, maar een meerlingzwangerschap kan ook leiden tot meer complicaties tijdens de zwangerschap en kan een hoger risico vormen voor je ongeboren baby’s.

Of je uiteindelijk kiest voor een behandeling in het buitenland of niet, is een keuze die je zelf, of samen met je partner moet maken. Veel wensouders wijken uit naar het buitenland omdat ze het gevoel willen hebben dat ze alle opties hebben geprobeerd.
Bespreek de voor- en nadelen met elkaar, win advies in van je eigen arts in Nederland en neem contact op met mogelijke buitenlandse klinieken. Zorg ervoor dat je je keuze zo geïnformeerd mogelijk maakt.

Bron: freya.nl

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit zijn de voor- en nadelen van vruchtbaarheidsbehandelingen in het buitenland
Sluiten