Redactie
Redactie Dreumes 6 jun 2018

Voor het eerst naar de kapper

Als je baby ongeveer één jaar oud is, is het tijd voor zijn eerste kappersbezoek. Maar hoe zorg je dat je kind rustig blijft bij de kapper en niet in huilen uitbarst? Wij geven je tips!

De eerste knipbeurt

Na een ongeveer een jaar is je baby's haar steviger, met een duidelijke kleur, structuur en meer volume. Tijd voor de eerste knipbeurt. Meestal gebeurt er weinig: het inkorten van het haar in de nek en bijknippen van een te lange pony is het wel zo’n beetje. Zo pak je het eerste kappersbezoek aan:

Bereid je kind voor

Laat je kind wennen aan de kapper en de kapsalon. Dit kun je doen door hem mee te nemen als jij je haar laat knippen en hem vertrouwd te laten raken met de kapper. Ook is het fijn om vooraf te vertellen wat er gaat gebeuren: “Morgen ga je naar de kapper en worden je haartjes geknipt”. Vergeet niet uit te leggen dat de kapper hem niet zal prikken met de schaar, knippen geen pijn doet (knip desnoods een plukje van je eigen haar om dit te bewijzen) en ook dat zijn haartjes vanzelf weer aan zullen groeien.

De afspraak

Let op wanneer je de afspraak maakt. Jij kent het dagritme van je kindje het beste. Is hij altijd wat zeurderig vlak voor zijn middagslaapje, dan is dat niet het beste moment voor de afspraak. Houd dus ook rekening met huiluurtjes en eetmomenten. Let er daarnaast op dat je de afspraak niet maakt in het spitsuur bij de kapper.

Wat als je kind bang is?

Veel kinderen zijn bang omdat het een nieuwe ervaring is, maar ook omdat ze denken dat het knippen pijn doet. Laat je kind daarom zien dat het echt niet eng is of pijn doet door eerst je eigen haar te laten bij te laten knippen. Het helpt ook om vooraf te oefenen, bijvoorbeeld op een pop (vertel er wel bij dat bij de pop het haar niet meer aangroeit!) of zet hem op een stoel en maak met een kinderschaartje (want die heeft geen punten, voor het geval jouw kleintje zich ineens beweegt) knipbewegingen langs zijn hoofd. Zo kan hij vast wennen aan het geluid van de schaar.

De kinderkapper

Sommige ‘normale’ kappers zijn het knippen van kleine kinderen gewend en zullen jouw kindje zonder problemen knippen. Liever het zekere voor het onzekere? Dan kun je voor de kinderkapper kiezen. Een kinderkapper heeft extra veel ervaring, stelt je kind op z’n gemak en weet precies hoe een kindje makkelijk stil blijft zitten. Bovendien is hij het knippen ‘in beweging’ gewend en is er dus niet meteen een hap haar weg wanneer jouw kleintje zijn hoofd toch even draait. Leuke bijkomstigheid: vaak zijn er speciale stoelen en veel speelgoed om je kind bezig te houden tijdens de knipbeurt.

Reageer op artikel:
Voor het eerst naar de kapper
Sluiten