Redactie
Redactie Peuter 6 jun 2018

Voor het eerst naar de tandarts

Voor je het weet is het tijd voor het eerste tandartsbezoek. Vanaf wanneer moet je met je kind naar de tandarts en hoe laat je hem wennen aan die enge stoel? Wij hebben tips!

Wanneer voor het eerst naar de tandarts?

De beste manier om je kind aan de tandarts te laten wennen, is hem mee te nemen wanneer jij op controle gaat. De meeste mensen doen dat voor het eerst als het kind anderhalf à twee jaar oud is. Je kind kan dan wat rondkijken in de praktijk en zien wat de tandarts, mondhygiënist en assistente doen.

De eerste controle

Bij een eerste bezoekje kan je kindje even wennen aan de tandartsstoel, eventueel bij mama op schoot. Sommige tandartsen kijken ook vast even in het mondje. Een behandeling is op tweejarige leeftijd meestal nog niet nodig, tenzij de tandarts aanwijzingen voor zuigflescariës ziet. De tandarts kijkt dus voornamelijk of de ontwikkeling van het gebit in orde is en geeft adviezen en voorlichting. Heel af en toe schrijft hij een fluorbehandeling voor.

Bang voor de tandarts

Kinderen zijn erg gevoelig voor signalen. Wanneer je zelf een beetje angstig bent voor een tandartsbezoek, kun je je kind daarom beter door je partner laten meenemen naar de tandarts. Ook wanneer je zelf een behandeling moet ondergaan, doe je er goed aan hem thuis te laten. Dat is voor jezelf en voor je peuter rustiger.

Tips om angst vroeg te voorkomen

  • Neem je kind daarom zo vroeg mogelijk mee naar de tandarts. Uit onderzoek blijkt dat hoe eerder een kind went aan de tandarts, hoe kleiner de kans is dat er later angst ontstaat.
  • Voor jonge kinderen is het goed als één van de ouders tijdens de controle of behandeling aanwezig is. Oudere kinderen kunnen proberen het zelf te doen. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen.
  • Blijf je er als ouder bij, laat dan zoveel mogelijk over aan de tandarts. Doe geen valse beloftes, zoals: “Je voelt absoluut niks”. Als het dan tòch pijn doet, kan het kind zich verraden voelen.
  • Er is niets op tegen een kind te belonen als het zich flink houdt. Een klein presentje, laat het kind een uurtje langer opblijven of verzin iets anders leuks.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Voor het eerst naar de tandarts
Sluiten