Voorbereiden op de bevalling: wat is Hypnobirthing precies?

Als je zwanger bent is de kans groot dat je op een bepaald moment bijna continu bezig bent met de bevalling. Het is ook niet niks: bevallen is absolute topsport en heel erg bijzonder.

Logisch dat de geboorte je af en toe wat angstig of onzeker kan maken. Zeker als je je eerste kindje verwacht. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden beschikbaar om je goed voor te bereiden op de bevalling. Hypnobirthing is daar één van.

Wat is Hypnobirthing?

Hypno is een afkorting van het woord hypnose. Dit kan al direct heel erg zweverig in de oren klinken; iets waar je juist tijdens je bevalling niet op zit te wachten. Niets is echter minder waar. Elke dag bevindt jouw lichaam zich meerdere malen in een staat van hypnose. Dit zijn de momenten dat je net in slaap valt of net wakker wordt, maar ook momenten dat je volledig in die ene serie gezogen wordt, of als je op automatische piloot naar huis rijdt.
Hypnose betekent niets minder dan dat je volledig gefocust bent op één ding, waarbij andere prikkels vanuit de omgeving wegvallen. Het is dus juist niet zweverig, maar heel erg praktisch, op het moment dat jij gaat bevallen!

Hoe werkt Hypnobirthing?

Hypnobirthing is een cursus die jouw als aanstaande moeder voorbereidt op de bevalling. De cursus bestaat vaak uit 5 bijeenkomsten. De focus ligt tijdens deze sessies op de volgende zaken:

Ademhaling
Visualisatie
Ontspanning
Verdieping
Informatie en Theorie

In 5 bijeenkomsten leer je verschillende ademhalingstechnieken, waardoor je je leert ontspannen en waardoor je je volledig kan focussen op de bevalling. Ook leer je op positieve wijze visualiseren. Dit betekent dat je door middel van gedachten de door jouw bepaalde gewenste richting kan bepalen. Door actief na te denken hoe je wilt dat je bevalling verloopt, en je minder te focussen op angst of de manier waarop je niet wilt dat je bevalt, stuur je je bevalling een bepaalde richting in.
Deze manier van visualiseren wordt ook vaak door topsporters gebruikt!

Het effect van Hypnobirthing

In combinatie met verdieping in het proces en meer informatie en theorie hierover, zal je merken dat je vertrouwen in jezelf en het verloop van de bevalling sterker wordt.
Er wordt je precies uitgelegd hoe je lichaam en je hormonen werken, en wat je kan verwachten. Ook als de bevalling misschien anders loopt dan je had gedacht.

Mentaal zal je merken dat je sterker wordt, waardoor je het gevoel krijgt de bevalling beter aan te kunnen. Door positieve associatie en concentratie zal het makkelijker voor je worden om je tijdens de bevalling volledig te kunnen focussen op jezelf en je baby, zonder afleiding.

Jij en je partner

Het wordt vanuit de organisatie aangemoedigd om de cursus Hypnobirthing samen met je partner te doen. Bevallen is teamwork, waar jij uiteraard het zware werk moet doen, maar waarbij je partner een grote rol speelt in de ondersteuning.
Jullie hebben samen een kindje gemaakt, dus is het niet meer dan normaal dat jullie er samen voor zorgen dat jullie kindje er komt, toch?

Lees ook:

Reageer op artikel:
Voorbereiden op de bevalling: wat is Hypnobirthing precies?
Sluiten