Sophie Nortier
Sophie Nortier Kinderen 28 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

Wat alle nieuwe moeders willen weten over de voorhuid van hun zoontje

De verzorging van geslachtsdelen is een delicate zaak. Als vrouw ben je over het algemeen niet opgegroeid met het verzorgen van een piemel en de daarbij horende voorhuid. Maar wanneer je een zoontje krijgt, krijg je die er toch echt bij. Daarom hebben wij hier alles voor je op een rijtje gezet.

Wat is de voorhuid en waarom is ‘ie er?

We beginnen bij het begin; wat is nou eigenlijk de voorhuid? De voorhuid is het stukje huid dat over de eikel van de penis zit.

De eikel van de penis is erg gevoelig. En de voorhuid is er dan ook om deze te beschermen. Maar van baby- tot kleuterleeftijd dient de voorhuid er ook voor om de plasbuis te beschermen tegen irritatie.

Verkleefde voorhuid

Bij geboorte is de voorhuid nog verkleefd aan de penis. Dit begint vaak rond kleuterleeftijd los te laten, maar in sommige gevallen laat deze pas geheel los rond de pubertijd.

Hoe houd je de piemel schoon?

Wanneer je baby niet besneden is, kun je de voorhuid met rust laten. Omdat alles nog verkleefd is kun je juist schade aanrichten wanneer je het huidje naar achter zou trekken. Om de piemel schoon te maken kun je de buitenkant voorzichtig afnemen met een doekje of washandje. Wanneer je dit doet tijdens het verschonen van de luier of als hij in bad gaat, is dit voldoende.

Terugtrekken van de voorhuid

Het terugtrekken van de voorhuid betekent dat de losse huid richting het lijf wordt opgestroopt, waardoor de eikel tevoorschijn komt. Dit kan pas op het moment dat de voorhuid niet meer verkleefd is en is daarom alleen van toepassing op onbesneden jongetjes vanaf een jaar of vier. Maar dit kan ook pas veel later zijn.

Het is de bedoeling dat jongetjes dit zelf leren te doen, maar pas op het moment dat hun lichaam daar klaar voor is. Wanneer dit kan, is het wel de bedoeling dat het huidje daarna weer terug omhoog wordt afgerold, zodat het eikeltje weer beschermd is.

Volgens een Australisch ziekenhuis is het mogelijk om de voorhuid terug te trekken bij:

  • tien procent van de jongetjes op één jarige leeftijd
  • vijftig procent van de jongens op tien jarige leeftijd
  • negenennegentig procent van de jongens op zeventien jarige leeftijd

Moet ik mijn zoontje leren onder de voorhuid schoon te maken?

Over het algemeen komen onbesneden jongetjes er vanzelf achter dat hun voorhuidje los zit en teruggetrokken kan worden. Maar daarbij is het niet nodig om hen al op deze leeftijd te leren eronder schoon te maken. Wanneer ze hun piemel en voorhuid gewoon normaal wassen, net als de rest van hun lijf, is dat voldoende. Het is alleen wel belangrijk dat ze alle zeep goed afspoelen. En mochten ze wel de voorhuid terugtrekken, dan is het belangrijk dat deze ook weer teruggeschoven wordt.

Wanneer ze in hun tienerjaren komen, is het wel goed om dagelijks onder de voorhuid schoon te maken. Leg ze tegen die tijd uit dat ze dat met deze drie stappen kunnen doen:

  1. Trek voorzichtig de voorhuid terug van de eikel
  2. Was voorzichtig onder de voorhuid, enkel met warm water
  3. Trek de voorhuid terug over de eikel

Wat is smegma?

Smegma is een opeenhoping van dode huidcellen, die in de plooien van geslachtsdelen kunnen blijven zitten, zowel bij mannen als vrouwen. Het kan wit van kleur zijn, maar ook wat geliger. Dit hoef je niet speciaal te verwijderen, maar verdwijnt gewoon bij normaal wassen onder de douche of in bad.

Wat is mannelijke besnijdenis?

Bij mannelijke besnijdenis wordt de voorhuid van de penis operatief verwijderd, waardoor de eikel bloot komt te liggen. Dit wordt meestal vlak na de geboorte gedaan.

Is besnijdenis aan te raden?

In Nederland worden jongetjes vaak om religieuze redenen besneden. Binnen het jodendom en de islam is de mannelijke besnijdenis een belangrijke traditie. Maar in andere delen van de wereld doen ze het ook om hygiënische redenen, omdat er bij een warmer klimaat makkelijker infecties onder de voorhuid ontstaan.

Omdat er ook risico’s zijn aan besnijden, zoals bloedingen, infecties en plasbuisvernauwing, is Artsenfederatie KNMG tegen elke besnijdenis zonder medische noodzaak.

Zorgen en problemen rond de voorhuid

Wanneer je zoontje last heeft van een van deze onderstaande problemen, is het goed om toch even naar de huisarts te gaan:

  • De voorhuid van je kind blaast op als een ballonnetje wanneer hij plast
  • Het piemeltje van je kind is rood of opgezwollen
  • Je kind heeft last van afscheiding uit de penis
  • Het doet pijn wanneer je kindje plast
  • De voorhuid is teruggetrokken en lijkt vast te zitten
  • De voorhuid van je oudere kind is nog steeds verkleefd
  • De voorhuid lijkt vernauwd
  • Je kind kan niet plassen
  • Je zoontje heeft een erectie die langer duurt dan vier uur
  • De voorhuid, eikel of balzak komt vast te zitten in de rist

Hilarisch: 14 uitspraken van kinderen over piemels en plassers

Disclaimer: Heb jij vragen over jouw gezondheid? Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezeressen. Heb jij last van medische klachten? Neem in dat geval contact op met een huisarts.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme