Gina Koninkx
Gina Koninkx Baby 20 sep 2020

Waarom en wanneer ontwikkelt de baby een voorkeur voor zijn vader of moeder?

Het kan voor een behoorlijke strijd zorgen tussen kersverse ouders: ben jij, of is je partner favoriet bij jullie baby? Hoewel dat natuurlijk een fase is of misschien helemaal niet zo duidelijk is, ligt daar wel degelijk een reden aan ten grondslag.

Waarom heeft een baby de voorkeur voor één persoon?

In de meeste gevallen hebben baby’s een voorkeur voor hun moeder. Maar waarom en wanneer gebeurt dat? Dat proces leggen we je hieronder uit.

Vanaf de geboorte, maar eigenlijk ook al in de buik, staat de moeder van de baby centraal in zijn of haar leven. De baby went zelfs al aan de stem van zijn moeder. Pas later leert de baby andere mensen kennen.

Het gezicht van de moeder herkennen

In de eerste dertig dagen van het prille leven van een baby begint hij al gezichten te herkennen. De eerste dagen na de geboorte kan de baby zo’n 20 tot 30 centimeter voor zich uit kijken (dat is dan vaak het gezicht van de moeder en/of de partner).

Borstvoeding geven draagt hier ook aan bij. Het is de perfecte afstand tussen de blik van de baby en de blik van de moeder. Baby’s kijken dan ook ook het liefst naar hun moeder als ze worden gevoed.

De eerste weken tot maanden

In de eerste maanden van het leven ondergaan baby’s enorme ontwikkelingen. Zo krijgen ze zelfs een voorkeur voor het zien van bepaalde gezichten ten opzichte van anderen.

Het verschilt gemiddeld tussen de paar dagen en twee maanden dat baby’s dezelfde gezichten goed leren kennen en herkennen. Je ziet dan ook bij hen een voorkeur ontstaan voor deze gezichten, ten opzichte van de gezichten van vreemden die boven de kinderwagen hangen.

Niet alleen het zicht zorgt voor herkenning

Naast dat de baby zijn ouders ziet, gaat het niet alleen om het zicht. Zo is dus ook de stem van de moeder een belangrijk herkenningspunt en ruiken baby’s de geur van hun moeder.

De meeste baby’s ontwikkelen dan ook een voorkeur voor hun moeder tussen de 2 en 4 maanden oud. Het gaat dan vanaf de geboorte om een combinatie van zicht, geur en klanken. Hierdoor kunnen ze hun moeder onderscheiden van anderen.

Naarmate je baby ouder wordt, zal er steeds meer aandacht uitgaan naar je partner en andere familieleden (broertjes, zusjes, opa en oma). Totdat ze ook hen kunnen herkennen en contact maken met andere mensen naast hun moeder of vader.

Niet in alle gevallen krijgt de moeder de voorkeur

Overigens hoeft het niet per se de moeder te zijn die de voorkeur krijgt van de baby. Dat kan ook een andere ‘eerste’ verzorger zijn, als bijvoorbeeld de vader vanaf het begin de flesvoeding geeft of de baby door iemand anders wordt verzorgt (bijvoorbeeld door adoptieouders).

Tussen de 6 en 9 maanden worden kinderen vaak eenkennig, dat is een heel normale en tevens goede ontwikkeling die je baby doormaakt.

Heeft jouw partner er last van dat jij de voorkeur ouder hebt of andersom? Daar kun je gelukkig mee oefenen. Zoals je partner de voeding te laten geven of meer momenten alleen doorbrengen met de baby zoals lekker rollen op het boxkleed. Actief tijd investeren dus.

Het is belangrijk dat je kind deze hechtingsprocessen doormaakt, dit zal hem of haar later in het leven helpen om langdurige relaties en vriendschappen aan te gaan als volwassene.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper

Reageer op artikel:
Waarom en wanneer ontwikkelt de baby een voorkeur voor zijn vader of moeder?
Sluiten