Voorkom een voorkeurshouding

Redactie 7 jun 2018 Baby

Soms heeft je baby de neiging om zijn hoofd naar een bepaalde kant te draaien als hij ligt. Zo’n voorkeurshouding lijkt onschuldig, maar dat is het niet. Het kan een scheef of afgeplat hoofd veroorzaken. Lees hoe je dit voorkomt.

Ongeveer acht op de tien kinderen ontwikkelt een voorkeurshouding. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Zo heeft een kind dat in een stuitligging is geboren er vaker last van. Ook kan het zijn dat een voorkeurshouding ontstaat doordat geluid en licht steeds van dezelfde kant komt. Je baby zal daar dan telkens naar kijken of luisteren. 

Tip: Je baby kijkt twee maanden na zijn geboorte steeds meer om zich heen. Bekijk hier de ontwikkelingen die hij doormaakt.

Wat is het gevolg van een voorkeurshouding?

Door een voorkeurshouding kan je baby een scheef of afgeplat hoofd krijgen. Maar het kan ook gevolgen hebben voor zijn motorische ontwikkeling. Je baby beweegt dan zijn armen en benen niet even veel, kan niet goed recht liggen en houdt zijn hoofd niet goed in het midden. Daardoor kan hij op den duur sommige bewegingen niet meer maken, zoals een arm optillen. Ook kan hij scheel gaan kijken of kaakklachten krijgen bij een voorkeurshouding. 

Voorkom een voorkeurshouding

Je baby heeft de eerste drie maanden van zijn leven de grootste kans om een voorkeurshouding te ontwikkelen. Bekijk de onderstaande tips om dit te voorkomen:

  • Leg je baby in afwisselende houdingen neer. Dus slaapt je baby steeds met zijn hoofd dezelfde kant op?Draai het hoofdje dan om, zodra je baby slaapt. Als hij gelijk weer terugdraait, probeer het dan na vijf minuten nog eens. 
  • Draai het bedje regelmatig om, zodat het licht van een andere kant komt. 
  • Zet het favoriete speeltje of knuffeltje van je baby aan de andere kant. 
  • Leg het aankleedkussen recht voor je neer zodat je kind je recht aan kan kijken. 
  • Leg de baby bij flesvoeding afwisselend op de linker- en rechterarm. 
  • Leg je baby op zijn buik als hij wakker is, zodat het hoofdje alle kanten op kan.
  • Als je je baby tegen je aan houdt, zorg dan dat zijn hoofd naar de andere kant is gedraaid. 
  • Speel met je baby terwijl hij op je benen ligt. Dit stimuleert het rechtuit kijken.  
  • Hang in de box de speeltjes af en toe aan de andere kant. 

Toch een voorkeurshouding?

Als je baby ondanks jouw inzet toch een voorkeurshouding heeft, is het goed om je consultatiebureau te raadplegen. Die zal je oefeningen meegeven of doorverwijzen naar een fysiotherapeut. Bij een plat hoofdje zullen sommige artsen een helm aanraden,dat je kind een half jaar lang dag en nacht moet dragen.

Tip:  Lees hier wat het consultatiebureau precies doet!

Reageer op artikel:
Voorkom een voorkeurshouding
Sluiten